Myndighetssverige ska krympas
Regeringen har tillsatt en utredning för att skapa färre och effektivare statliga myndigheter. Den ska också nagelfara myndigheter som ägnar sig åt opinionsbildning eller konkurrerar med privata företag.
Förvaltningsminister Mats Odell aviserar i det senaste numret av ST Press att en expertutredning ska se över den statliga myndighetssfären med cirka 500 institutioner. Regeringen har nu beslutat om direktiv och ledamöter. Ordförande blir Ekonomistyrningsverkets generaldirektör Yvonne Gustafsson.
En utgångspunkt för utredarna är att förvaltningen ska bli mindre svåröverskådlig för medborgarna. En annan är att myndigheternas verksamhet ska bli effektivare. Dessa motiv kommer att leda utredningen mot att föreslå nedläggning eller sammanslagning av små myndigheter.
Till att börja med ska utredarna slå fast vad som över huvud taget är uppgifter för staten. Mats Odell kommenterar i ett pressmeddelande att myndigheterna i alltför stor utsträckning har fått verka i konkurrens och bedriva opinionsbildning.
Enligt STs ordförande Annette Carnhede är det dock en myt att staten bedriver en omfattande opinionsbildande verksamhet.
– I en undersökning ST genomförde där chefer i statliga verksamheter tillfrågades var det enbart två procent som ansåg att de överhuvudtaget hade ett opinionsbildande uppdrag, säger hon. Vi utgår från att den kommission som nu ska påbörja sitt arbete får chansen att göra en förutsättningslös kartläggning så att myten kan undanröjas.
Ytterligare en uppgift för utredningen är att koppla de statliga verksamheterna till EU-medlemskapet. Regeringens uppfattning är att medlemskapet ännu inte har fått tillräckligt genomslag i myndigheternas verksamhet och arbetsformer.
Universitet och högskolor, som också är myndigheter, ingår inte i uppdraget. De ska ses över på annat sätt, liksom myndigheterna inom skolväsendet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.