Myndigheter skyller på varandra

RÄTTSLIGT2007-05-07

Ett och ett halvt år efter arbetsmiljöbrottet då en elektriker skadades var polisutredningen klar. Med en månad kvar till preskription väcktes åtal, men rätten hann inte delge den misstänkte.

När åklagaren lämnade in sitt åtal till tinget var det med en vidhäftad lapp: ”Preskriptionsfara”, skriver Eskilstuna-Kuriren. De första två veckorna hände sedan ingenting. När det var sju dagar kvar innan preskription anlitade tingsrätten en delgivningsman. Han sökte den misstänkte arbetsledaren i hemmet vid sex tillfällen, la en lapp i brevlådan och försökte nå honom på mobiltelefonen. Vid en kontakt med arbetsgivaren visade det sig att mannen var bortrest på semester och inte väntades hem förrän brottet redan preskriberats.

Chefsåklagare Lars Lundin säger till tidningen att tingsrätten borde ha klarat av delgivningen på den månad som föregick preskriptionen. Att det tog åklagarmyndigheten så lång tid förklarar han med att arbetsmiljöbrott är lågt prioriterade.

Kriminalinspektör Ulf Svedestam jobbade med utredningen i cirka ett och ett halvt år.

– Hade vi anat att det skulle gå snett hade vi prioriterat annorlunda. Men tingsrätten borde ha hunnit delge i tid så jag är besviken, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

Lagman Lars Magnusson vid Eskilstuna tingsrätt tycker att rätten gjort vad den kunnat.

– Polis och åklagare har legat på det här i 23 månader. Vi fick en månad på oss att få tag på den åtalade och det lyckades inte.

Någon rättegång blir det inte och ansvaret för arbetsplatsolyckan kommer aldrig att bli klarlagt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA