Museiutredare vill ta samlat grepp

KULTUR2009-02-16

En gemensam samordningsfunktion för Sveriges museer. Det föreslår ensamutredaren Christina von Arbin. Pengar vill hon ta från ansvarsmuseerna som skulle bli av med sina roller.

Av:  Therese Säfström

Det är Statens museer för världskultur, Statens historiska museum, Naturhistoriska riksmuseet, Nordiska museet, Nationalmuseum och Moderna museet som i dag är Sveriges ansvarsmuseer och har ett särskilt ansvar för att samordna museiarbetet inom sina kunskapsområden. Christina von Arbin vill också flytta fem tjänster från Statens kulturråd och två tjänster från kulturdepartementet, till samordningsfunktionen.

I utredningen framgår också att museerna behöver effektivisera sitt administrativa arbete. Christina von Arbin säger att satsningen inledningsvis kommer att kräva extra resurser, men på sikt beräknas mellan 18 och 28 miljoner kronor kunna sparas per år.

– Lyckas vi vinna pengar på det här sättet ska de gå tillbaka in i museerna, sa Christina von Arbin på presskonferensen.

Utredaren tycker att den ommöblering av myndigheter som kulturutredningen föreslog förra veckan, passar bra också för museerna.

Riksantikvarieämbetet bör också få en tydligare instruktion, föreslår utredningen. Myndigheten bör fungera som expert för frågor kring samlings- och föremålsvård för museerna.

Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum, föreslås i utredningen få en stärkt roll och permanenta bidrag.

Ett tidigare förslag från utredaren Christina von Arbin, var att strypa de statliga pengarna till Stiftelsen Föremålsvård i Kiruna. Något som regeringen bestämde sig för att inte göra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA