Mobbning fortfarande problem på KB
En medarbetarundersökning på Kungliga biblioteket visar på en förbättring av arbetsmiljön jämfört med tidigare. Men fortfarande upplever fem procent att de mobbats eller utsatts för kränkande särbehandling.
2010 skrev Publikt om att sju procent av medarbetarna på Kungliga biblioteket i Stockholm, KB, upplevde att de blivit utsatta för trakasserier, mobbning eller kränkande särbehandling från en arbetskamrat. 2014 uppger fem procent samma sak.
Läget är fortfarande allvarligt, anser STs avdelningsordförande Märta Forsberg.
– Man ska ha nollvision när det gäller trakasserier och kränkande särbehandling och man ska absolut få den hjälp man behöver, säger hon.
I årets medarbetarundersökning uppger 63 procent av de anställda att de hinner göra ett bra arbete på ordinarie arbetstid. Vid förra mätningen, 2012, var motsvarande siffra 58 procent.
– Vi är lite förvånade över resultatet. Det är inte de indikationer vi får, utan vi får höra att många känner sig stressade, säger Märta Forsberg.
Och det är en dryg tredjedel som uppger att de inte hinner med sitt arbete under ordinarie arbetstid, poängterar hon.
Undersökningen visar att det blivit bättre än tidigare när det gäller arbetsklimat, respekt och jämställdhet.
I årets undersökning upplever två procent att de inte behandlas med respekt från sina arbetskamrater, jämfört med fyra procent 2012. I dag uppger tre procent att de inte tycker att män och kvinnor hade samma möjligheter jämfört med sex procent 2012. Andelen som tycker att de får uppskattning från sina arbetskamrater har ökat från 67 till 73 procent.
En av de större förändringarna rör frågan ”På min arbetsplats tar vi ansvar så att arbetet blir utfört”. 79 procent anser att det är så nu, jämfört med 62 procent vid föregående mätning 2012.
”Det är fantastiskt glädjande med medarbetare som har ett sådant engagemang för sitt arbete och det är bra att vi har en positiv utveckling”, skriver Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie och chef för myndigheten i ett pressmeddelande.
På minussidan finns att en lägre andel upplever att de genom sin arbetsinsats kan påverka löneutvecklingen. En femtedel av medarbetarna anser också, liksom 2012, att det inte finns möjlighet att få utbildning när de behöver det.
− Det tycker vi rimmar illa med det höga engagemang man känner för sitt arbete. Till slut kommer man till en punkt där man tappar sugen. Där har KB ett arbete att göra, säger Märta Forsberg.
De områden som får lägst snittbetyg är KBs ledningsgrupp och arbetsplatsens kulturella vision. Ledningsgruppen får låga resultat, mellan 2,7 och 2,9 i snitt på en skala mellan 1 och 5, där 5 är ”bäst”. Trenden för kommunikation och öppenhet är dock på uppåtgående från en låg nivå.
− Man har gått framåt lite trots en ganska tuff process med uppsägningar. Men vi har en del kvar att ta tag i, konstaterar Märta Forsberg.
Kungliga biblioteket, KB, genomför en medarbetarundersökning vartannat år. I år har 88 procent av de 325 medarbetarna svarat.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.