Minskning i landsort trots flytt

ST-KRITIK2009-01-13

– Under samma period som landsorten har fått jobb genom omlokaliseringen har dubbelt så många jobb försvunnit genom centralisering, säger STs förbundssekreterare Dag Andersson.

Fackförbundet ST reagerade starkt mot beslutet om omlokalisering av myndigheter och förutsåg att det skulle bli ett väldigt dyrt sätt att kompensera för förlorade jobb.

– Sammantaget visar det här att kostnaderna blev mycket stora, kommenterar Dag Andersson ST Press kartläggning.

De senaste årens stora omorganisationer inom staten har enligt honom lett till att antalet statligt anställda i landsorten minskat mycket snabbare än omlokaliseringarna kunnat kompensera för.

Skatteverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Polisen och domstolsväsendet har alla genom centralisering minskat sysselsättningen på mindre orter, säger Dag Andersson. Hans uppfattning är att det försvunnit dubbelt så många jobb från landsorten som under samma period flyttats ut genom omlokaliseringarna.

STs främsta invändning mot omlokaliseringar har varit att man flyttar befintliga jobb. Förbundet anser att det i stället är i samband med nya etableringar som regionala intressen ska tillgodoses.

– Och vad jag kan erinra mig har inte en enda ny myndighet etablerats utanför Stockholm sedan det här beslutet fattades, säger Dag Andersson.

Han konstaterar att omlokaliseringarna ledde till sämre effektivitet på de myndigheter som berördes, men att man snabbt har återhämtat de förlusterna i verksamheten.

– Det visar att det finns god kompetens också ute i landet. Det stora problemet är att regeringen inte har ambitionen att staten ska vara närvarande i hela landet.

Som fackförbund anser Dag Andersson att ST mött omlokaliseringarna på ett effektivt sätt.

– Vi har varit mycket effektiva med att få igång fungerande fackligt arbete på de nya orterna. Samtidigt har vi fått flera nya medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA