Karin Améen, avdelningsordförande för ST inom Skolverket.
Bild: Marta Kaszuba Åkerblom, Skolverket
Karin Améen, avdelningsordförande för ST inom Skolverket.

Minskat anslag till Skolverket

SKOLVERKET2024-10-08

Regeringen vill minska Skolverkets förvaltningsanslag med 80 miljoner kronor nästa år. ST inom Skolverket hoppas att myndigheten ska klara besparingarna utan varsel. ”Det finns inget som indikerar uppsägningar just nu”, säger avdelningsordförande Karin Améen.

Skolverket föreslås få 80 miljoner kronor mindre i anslag 2025 för ”effektivisering” av myndigheten, enligt regeringens budgetproposition. Det motsvarar ungefär 6 procent av Skolverkets totala förvaltningsanslag. Vad det kommer att innebära för myndigheten är ännu inte klart, enligt Skolverkets generaldirektör Joakim Malmström.

”Nu ska jag tillsammans med resten av myndighetsledningen närmare analysera budgeten och se vilka åtgärder som behövs under kommande år för att möta det förändrade anslaget, och vi har därför ännu inga konkreta besked om vad det kan innebära.” skriver han i ett mejl till Publikt.

Det pågår redan en översyn av organisation, styrning och uppföljning på myndigheten, utifrån ett regeringsuppdrag som Skolverket fick i våras när Joakim Malmström tillträdde som generaldirektör.

”Det arbetet är i full gång. Vi har redan gjort lokalförändringar som innebär betydande besparingar till nästa år.” berättar Joakim Malmström.

Utredningen ska vara klar i januari. Det finns en viss oro bland de anställda för vad den kommer att leda till, berättar Karin Améen, avdelningsordförande för ST inom Skolverket.

– Generaldirektören såg när han kom in som ny att vi inom myndigheten jobbar i olika stuprör, åtskilda från varandra. På det viset är det rimligt att se över organisationen. Men sen får vi se om vi kommer tycka att själva åtgärderna blir rimliga, säger hon.

Joakim Malmström var snabbt ute och kommenterade det minskade förvaltningsanslaget i en video på Skolverkets intranät, enligt Karin Améen.

– Han har sagt att han inte ser några uppsägningar framför sig, och det känns ju bra. Han hade kunnat låta bli att kommentera det om han såg en sådan risk.

Hon har ingen mer information just nu om vad det minskade anslaget kan leda till.

– Men någonstans kommer det att innebära besparingar, säger Karin Améen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statsbudgeten
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA