Ministrar ställer krav på EU

MIGRATION2007-02-12

Migrationsminister Tobias Billström och EU-minister Cecilia Malmström kräver i en gemensam debattartikel att övriga EU-länder tar större ansvar för flyktingarna från Irak.

Sverige tar emot mer än hälften av alla asylansökningar från irakier som görs i Europa. Det krävs solidaritet mellan EUs medlemsländer så att fler delar på ansvaret, skriver Tobias Billström, m, och Cecilia Malmström, fp, i sitt debattinlägg i Svenska Dagbladet.

Ministrarna konstaterar att det finns flera orsaker till att Sverige tar emot en proportionellt sett större andel än andra europeiska länder. Ett viktigt skäl är att Sverige redan tidigare tagit emot stora grupper från Irak, och att mer än 70 000 irakier bor här.

”Invandringen har skett över en lång följd av år och många är väl etablerade i Sverige och har inneburit ett värdefullt tillskott för vårt land”, skriver de.

Men nu söker sig fler irakier än någonsin till Sverige. Under 2006 sökte 9 065 irakier asyl i Sverige, att jämföra med 2 330 under 2005. Enligt Migrationsverkets prognos kommer inströmningen att öka ytterligare i år.

”Sverige kan hjälpa många men Sverige kan inte hjälpa alla. Det måste finnas en solidaritet mellan EUs medlemsländer så att vi blir fler som delar på ansvaret för att erbjuda skydd för flyktingar. Därför är ett ökat gemensamt ansvarstagande och gemensamma regler för länderna inom EU ett av regeringens huvudmål på migrationsområdet.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA