Minister vill styra klädval

ITALIEN2010-06-08

Kavaj och slips för herrarna och snygg dräkt för damerna. Så drömmer den italienske ministern Renato Brunetta om att se de statligt anställda. Och varför inte stå i givakt inför polisen, ett krav på anställda i en kommun i norra Italien?

Av:  Kristina Wallin

Italien är ett land där det fortfarande nias friskt, och där titelsjukan härjar fritt. Därför kallar man för det mesta sin chef för »dottore«, om han eller hon är universitetsutbildad, eller allra minst »signor Rossi«. Ett käckt »Hej Kalle!« när man kommer på morgonen är lika ovanligt som en italiensk chef med piercing.

Medan inget speciellt händer på den här fronten inom de privata företagen, så är tendensen inom den offentliga sektorn att man luckrar upp hierarkierna och åtminstone duar chefen. Något som inte alltid faller i god jord.

Givakt inför polisen

Till exempel har en kommunchef i norra Italien, förskräckt över de anställdas brist på respekt för sina överordnade, infört regeln att alla måste ställa sig upp och säga »goddag« inför chefer och högt uppsatta politiker. Dessutom ska alla anställda hälsa på stadspolisen genom att ställa sig i givakt. Den som inte följer dessa nya regler riskerar disciplinåtgärder, som till exempel löneavdrag.

När facket ingrep och protesterade förklarade kommunchefen att han ville vara säker på att ingen anställd gjorde bort sig vid ett stundande ministerbesök.

Denne nitiske kommunchef måste vara minister Renato Brunettas dröm. Han har i olika uttalanden beskrivit storartade projekt för framtidens offentligt anställda. De ska alltid veta sin plats inom hierarkin, vara effektiva, friska – och helst ha på sig kavaj eller dräkt, beroende på kön.

– Ministern kanske vill plocka fram fascisttidens uniformer för alla statligt anställda? ironiserar Antonio Crispi, en av facket
FP-Cgils vice ordförande.

Hot mot spirande öppenhet

Han oroar sig för vad de nya kraven på offentliganställda kan leda till.

– Brunettas reform riskerar att stoppa hela den offentliga sektorns ökande öppenhet, eftersom cheferna får större makt över de anställda, säger han.

Den viktigaste delen av Renato Brunettas reform är att varje enskild chef ska ta både praktiskt och ekonomiskt ansvar för sitt kontor, och därmed kunna välja vilka anställda som ska få bonus och vilka som inte ska få det.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA