Mildare regler för deltidssjukskrivna

SJUKREGLER2011-05-25

Man kan ha rätt till sjukpenning på deltid, även om arbetstiden inte förkortats varje dag. Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen i en dom.

Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att en lärare som var sjukskriven till en fjärdedel var berättigad till sjukpenning. Läraren var helt ledig onsdagar, men arbetade mer än tre fjärdedelar av normal arbetstid måndagar, tisdagar och torsdagar.

Enligt Försäkringskassans regler förutsätter rätt till sjukpenning vid deltidssjukskrivning i princip att den försäkrade minskar sin normala arbetstid varje dag. Den som är sjukskriven med en fjärdedel ska alltså minska sin arbetstid varje arbetsdag med en fjärdedel.

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen ska den principen inte tillämpas alltför strikt. I det aktuella fallet behövde läraren, för att kunna arbeta trots sina sjukdomsbesvär, vila en dag i mitten av veckan. Om den sammanlagda arbetstiden inte är längre än vad som är förenligt med deltidssjukskrivningen bör sjukpenning kunna utgå ändå, menar domstolen, om arbetstidens förläggning syftar till att ta tillvara den försäkrades arbetsförmåga och är medicinskt motiverad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA