Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket, kommenterar myndighetens varsel.
Bild: Casper Hedberg
Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket, kommenterar myndighetens varsel.

Migrationsverket varslar igen

MIGRATIONSVERKET2020-01-15

Migrationsverket varslar om uppsägning av 146 anställda i Skåne, Stockholms, Västerbottens, Västernorrlands och Östergötlands län. ”Jag tycker att det är olyckligt att varsla just nu, samtidigt som vi ska göra en stor omorganisation”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.

Varslet gäller både huvudkontoret och den operativa verksamheten och beror enligt myndigheten på att Migrationsverket får lägre anslag för kommande år. Samtidigt står myndigheten inför en omorganisation som ska vara genomförd 1 maj.

Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket, är medveten om att anslaget minskar men tycker ändå att arbetsgivaren kunde genomföra besparingarna på annat sätt, säger hon till Publikt.

– Jag är orolig för att varslet kommer att leda till att vi tappar värdefull kompetens. Det hade varit bra att vänta och se.

Hon anser att regeringen fokuserar för mycket på antalet asylsökande när man drar ned på myndighetens budget.

– Det är inte så att vi har lite att göra. Arbetsbelastningen är jättehög i kärnverksamheten och det finns balanser, ärenden som väntar på behandling. Vi har också utökat antalet förvarsplatser och tagit över viss verksamhet på utlandsmyndigheterna.

Varslet gäller fem län, Skåne, Stockholms, Västerbottens, Västernorrlands och Östergötlands län.

”Vem eller vilka som i slutändan blir uppsagda på grund av arbetsbrist är för tidigt att svara på. Naturlig personalomsättning, omplacering och även nya förutsättningar kan påverka hur många medarbetare som till sist behöver sluta”, kommenterar Annette Bäcklund, ordförande i Migrationsverkets omställningsråd, beslutet på myndighetens intranät.

De centrala förhandlingarna mellan parterna inleds i slutet på januari.

Migrationsverket krymper

Mellan åren 2015 och 2016 växte Migrationsverket till drygt 8 400 anställda.

Under 2018 lämnade ungefär 2 000 medarbetare myndigheten, varav cirka 600 blev uppsagda.

Under 2019 lämnade ungefär 1 400 medarbetare Migrationsverket, och runt 100 blev uppsagda.

I dag har myndigheten omkring 5 900 anställda.

Källa: Migrationsverket

146 varslas i fem län

Så fördelar sig varslen:

Västerbotten: 6

Västernorrland: 5

Stockholm: 94

Östergötland: 18

Skåne: 23

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omställning
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA