Migrationsverket positivt till reform

ASYL2007-04-10

Rättssäkerheten och öppenheten har ökat sedan den nya processordningen i asylärenden införts, anser Migrationsverket.

Den 31 mars 2006 började den nya utlänningslagen att gälla. I samband med det flyttades behandlingen av överklaganden i migrationsärenden från Utlänningsnämnden till tre särskilda migrationsdomstolar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

När Migrationsverket nu utvärderar förändringen anser man att reformen har påverkat hanteringen av asyl- och andra utlänningsärenden positivt.

Rättssäkerheten har ökat genom att den sökande kan lägga fram sitt ärende inför en domstol med stöd av sitt juridiska ombud. I domstolsförhandlingarna företräder en processförare Migrationsverket, redovisar verkets inställning och svarar på följdfrågor. Den landinformation som Migrationsverket åberopar som underlag för sitt beslut kan alla läsa på verkets webbplats.

Den nya processordningen har lett till en helt ny yrkesroll för delar av verkets personal.

– Det har varit ett utmanande och ansträngande år för personalen, men vi är nu nästan framme vid de mål som är uppsatta för verksamheten, säger rättschef Henrik Winman i ett pressmeddelande.

– Det som komplicerat arbetet har dels varit att vi har haft svårigheter att rekrytera tillräckligt många personer med rätt kompetens i tid, dels att de ärenden som Utlänningsnämnden inte hann med innan den lades ned, krävde mer arbete av verket än vi räknat med.

Totalt har Migrationsverket lämnat över cirka 14 100 ärenden till domstolarna, varav 6 300 asylärenden, 6 100 tillståndsärenden och 1 700 medborgarskapsärenden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA