Annons:

Bild: Mostphotos

Migrationsverket drar ned ytterligare

MIGRATIONSVERKET2018-12-19

Migrationsverket har tagit ett inriktningsbeslut om att lägga ned verksamheten helt på fem orter och avveckla verksamhet på andra. 150 medarbetare berörs. ”Kommunikationen i den här omställningen har haft bedrövlig tajming”, säger STs avdelningsordförande Sanna Norblad.

I dag har Migrationsverkets medarbetare i Karlskrona, Karlstad, Kiruna, Lindesberg och Östersund fått besked om att verksamheten på deras orter avvecklas helt.

Dessutom har medarbetare på asylprövningsenheterna i Flen, Norrköping, Jönköping, Sundsvall och Örebro informerats om att deras verksamhet ska avvecklas – liksom att tillståndsenheten i Borås flyttas till Göteborg.

Även den verksamhet som hanterar statlig ersättning till kommunerna avvecklas i Helsingborg/Ljungbyhed och Mariestad.

Omkring 150 personer berörs.

– Det är färre än befarat just nu, men oavsett antalet och med respekt för dem som drabbas är det som vanligt otroligt dålig tajming i kommunikationen så här precis före jul, säger Sanna Norblad, avdelningsordförande för ST inom Migrationsverket.

Hon anser att det fortfarande saknas ett helhetsgrepp i omställningsarbetet. Hon tar som exempel att det hittills bara är kärnverksamhet som berörts, och inte huvudkontoret.

– Vi har medlemmar på huvudkontoret också, och självklart vill jag inte att de drabbas. Men att enbart spara i kärnverksamheten skapar irritation och det är svårt för medarbetarna att förstå. Arbetsgivaren har aviserat att även huvudkontoret kommer att beröras. Men av något skäl har man ingen brådska där.

Hon är orolig för hur regleringsbrev och budget kommer att påverka verksamheten under nästa år.

– Bara för att vi har färre asylärenden så har vi inte lite att göra. Vi har balanser. Den här ryckigheten och bristen på förståelse för verksamheten från politikernas sida är inte bra. Om myndigheten inte får de pengar som ledningen har äskat blir jag riktigt orolig. Då måste vi skära ned ännu mer och ta nya beslut om åtgärder.

I januari tas det formella beslutet om de berörda verksamheterna. Därefter börjar arbetet med turordningskretsar. Sanna Norblad säger att förhandlingsprocessen och turordningsarbetet hittills varit riktigt illa skött i omställningen.

– Det har visat sig inte minst i att vi har fått rätt i ett antal tvisteärenden, där de anställda fått upprättelse och jobbet tillbaka. Och vi har fortfarande ett antal sådana ärenden sedan förra nedskärningsomgången som vi arbetar med, säger Sanna Norblad.

Henrik Holmer är planeringschef på Migrationsverket och säger att neddragningen är ett led i att myndigheten anpassar sin verksamhet efter nya förutsättningar.

– Vi minskar och ska fortsätta minska under 2019 och nu har den nya budgeten gett ökad klarhet om vad vi har, även om allt inte är klarlagt än.

Han delar inte STs bild att det saknas ett helhetsperspektiv i omställningsarbetet.

– Planeringsavdelningen jobbar tillsammans med regionerna med fokus på att samordna verksamheten och behålla så mycket kompetens som möjligt. Vi arbetar även med att se över huvudkontoret och dess kostnader. Det är för tidigt att säga något om hur personalen berörs framöver, men minskningen kommer att kunna ske genom naturlig personalomsättning.

När det gäller att beskedet till de aktuella orterna lämnats precis före jul poängterar han att det är ett inriktningsbeslut och att förhandlingar påbörjas i januari.

– Jag har förståelse för att de som är berörda blir oroliga. Men vi vill vara öppna och transparanta och det var nu som beskedet om det här inriktningsbeslutet kunde ges.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA