Migrationsverket bröt mot regler vid rekrytering
När Migrationsverket anställde Arbetsförmedlingens tidigare generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist följde myndigheten inte reglerna. Det bekräftar den ansvarige chefen Mikael Ribbenvik nu för Publikt.
Den 9 mars gick Migrationsverket ut med ett pressmeddelande om att Arbetsförmedlingens tidigare generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist fått jobb på myndigheten. Som generaldirektör mötte hon hård kritik, bland annat från många av Arbetsförmedlingens medarbetare. Hon tvingades lämna sitt uppdrag i augusti 2013, sedan myndighetens styrelse förklarat att de inte hade förtroende för henne.
Nyheten att Angeles Bermudez-Svankvist anställts som verksamhetsutvecklare för organiserad sysselsättning väckte uppmärksamhet. På Twitter svarade Migrationsverkets officiella konto på frågor om anställningen. Där bekräftades att tjänsten aldrig utlysts. ”Att rekrytera direkt är en fullt laglig möjlighet vid tidsbegränsade uppdrag”, skrev Migrationsverket.
Men i själva verket bröt myndigheten mot flera regler. Enligt anställningsförordningen ska en myndighet som tänker anställa någon ”på något lämpligt sätt informera om detta så att de som är intresserade av anställningen kan anmäla det till myndigheten inom en viss tid”. Det gjorde alltså aldrig Migrationsverket – i stället handplockades Angeles Bermudez-Svankvist till uppdraget av Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik. Det är han som skrivit under beslutet att anställa henne från 1 mars till sista december, med en månadslön på 80 000 kronor.
För Publikt bekräftar Mikael Ribbenvik nu att det inte gick rätt till.
– Jag får ju ta på mig ansvaret för det. Formellt är det fel, ja.
Jobbet handlar om att utveckla det som Migrationsverket kallar organiserad sysselsättning – aktiviteter för asylsökande på myndighetens boenden. Något som enligt Mikael Ribbenvik blivit akut, i och med att antalet asylsökande ökat kraftigt och handläggningstiderna för uppehållstillstånd blivit längre.
– De behöver aktiveras med något under väntetiden. Vi måste få i gång den verksamheten och behövde någon som har kunskaper på det här området.
Mikael Ribbenvik säger att Migrationsverket inte hade någon med kompetens för uppdraget bland de anställda. Och skulle man gjort en extern rekrytering enligt den fastställda ordningen hade det tagit för lång tid. Med en sådan process hade man fått räkna med att det tagit åtskilliga månader tills någon kunnat börja, menar han – och Angeles Bermudez-Svankvists anställning varar fram till årsskiftet.
– Jag behövde någon meddetsamma. Det hade inte heller varit någon som hade sökt när det handlar om 3–4 månader.
När facket och medarbetarna nåddes av informationen om myndighetens nya medarbetare hade det gått över en vecka sedan Angeles Bermudez-Svankvist anställts.
– Jag läste om det på verksnätet den 9 mars, det var så jag fick informationen, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
Arbetsgivaren har enligt lagen om anställningsskydd också en skyldighet att informera facket när någon anställs på en tidsbegränsad anställning. Någon sådan information har ST inte fått, enligt Sanna Norblad.
Hon är kritisk till hur myndigheten hanterat anställningen, och håller inte med Mikael Ribbenvik om att myndigheten saknar personer med kompetens för det jobb Angeles Bermudez-Svankvist fått:
– Vi har andra inom organisationen som skulle kunna klara det här uppdraget.
Sanna Norblad berättar att många medlemmar är upprörda över arbetsgivarens rekrytering.
– Jag anser att hon är olämplig utifrån den kritik som fanns från medarbetare och fack på Arbetsförmedlingen. Man måste ha tillit till en person som har det här uppdraget och det har inte medlemmarna.
Mikael Ribbenvik avskräcktes dock inte av den kritik som Angeles Bermudez-Svankvist mötte i sitt tidigare uppdrag:
– Jag tycker alla människor är värda en andra chans. Jag tror inte på yrkesförbud. Mycket av kritiken riktade sig också mot hennes ledarskap och hon är inte anställd av oss som chef. Hon har en djup kunskap och ett stort engagemang. Jag hoppas att hon kan öppna dörrar till näringslivet, offentliga arbetsgivare och organisationer, säger han.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Jag undrar hur man hittar sådana här tjänster i Af:s katalog?
För inte kan det väl vara så att man måste ha ett privat kontaktnät för att ens namn skall komma på tal?
Det låter ju som någon sorts oligarki, eller korrumperad stat med olika regelverk för patroner och klienter.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare