Medarbetare missnöjda med ledningen
Närmare en tredjedel av Migrationsverkets anställda säger sig sakna förtroende för myndighetens högsta ledning. Bristen på förtroende har fler orsaker än den pressade arbetssituationen, bedömer STs avdelningsordförande Sanna Norblad.
Att trycket på Migrationsverkets personal varit starkt avspeglas tydligt i den medarbetarenkät som myndigheten genomförde i december. Endast fyra av tio säger att de hinner göra ett bra arbete på ordinarie arbetstid, och bara hälften tycker sig ha en bra balans mellan arbete och fritid.
Förtroendet för ledningen är också svagt. Nästan var tredje, 31 procent, säger att de inte har förtroende för hur myndigheten leds.
Migrationsverkets HR-chef Marie-Louise Koskinen anser att resultatet är en följd av den extremt hårda belastningen på myndigheten under hösten.
– Man måste sätta medarbetarundersökningen i ett sammanhang. Vi har haft en produktionsökning med 500 procent, och våra system har inte varit dimensionerade för det. Vi har löst uppgiften och medarbetarna har ett stort engagemang, men det finns också en frustration.
Hon påpekar att Migrationsverket också har sjösatt en ny organisation som inte är riktigt klar.
STs avdelningsordförande Sanna Norblad säger att hon har en viss förståelse för att det finns brister. Men det låga förtroendet beror även på annat än hård arbetsbelastning och omfattande rekrytering av nya medarbetare, anser hon.
– Vi har fått ändrade villkor och andra scheman, det finns en otrygghet. Och i den senaste lönerevisionen var det rätt mycket missnöje, många har ju slitit oerhört hårt den senaste tiden. Jag tycker att ledningen ska ta de här siffrorna på stort allvar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.