Annons:

Hon fick gå efter år av ständig kritik

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-09-11

Hon kom in som en virvelvind 2008. »Störtskön«, tyckte arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Nu gör Angeles Bermudez-Svankvist sorti från Arbetsförmedlingen. Efter sig lämnar hon en myndighet där många anställda uppfattat att det är bättre att tiga än att tala.

Av:  Eva Spira

I april 2008 fick Arbetsförmedlingens dåvarande generaldirektör Bo Bylund sparken efter ett kort möte på departementet. Två månader senare presenterade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin den nya generaldirektören: Angeles Bermudez-Svankvist.

»Hon är störtskön«, förkunnade arbetsmarknadsministern vid en presskonferens.

Med en bakgrund som tandläkare och som vd för S:t Eriks ögonsjukhus saknade Angeles Bermudez-Svankvist erfarenhet av att jobba med arbetsmarknadsfrågor. Sven Otto Littorin framhöll i stället hennes ledarskapsförmåga.

Den blivande generaldirektören hade gett ut boken Management by love och gjorde sig under den första tiden på Arbetsförmedlingen känd för att gärna krama sina medarbetare.

För Publikt formulerade Angeles Bermudez-Svankvist sina personalpolitiska ambitioner: »Jag vill att man ska ha kul på jobbet, att man trivs tillsammans, att man gör ett hard work och att vi levererar«.

Men för många anställda var det allt annat än kul när den nya generaldirektören tog över hösten 2008.

I januari samma år hade myndigheten genomgått en gigantisk omorganisation. Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, och länsarbetsnämnderna hade slagits ihop och blivit Arbetsförmedlingen. Anställda hade flyttats till nya jobb och oron för nedskärningar var stor. Inte minst på huvudkontoret i Stockholm.

Där fick STs sektionsordförande Anders Persson höra talas om att Angeles Bermudez-Svankvist hade uttalat sig nedsättande om personalen på huvudkontoret; hon skulle ha använt ord som »surkorvar« och »lik i lasten«.

»Det bästa är nog att vår gd säger upp sig, slutar och övergår till annan sysselsättning«, skrev Anders Persson upprört i ett medlemsblad i december 2008.

I januari 2009 samlade Arbetsförmedlingen alla chefer till »inspirationsdagar« på Scandic Infracity i Upplands Väsby. Inför hundratals chefer klargjorde Angeles Bermudez-Svankvist att det inte var okej att gå ut med kritik mot Arbetsförmedlingen externt.

Enligt en av de chefer som var med på mötet ska hon ha tillagt: »Om ni upplever det här som ett hot så är det rätt uppfattat«.

– Det var här grunden lades till att så många chefer upplevde att de inte fick kritisera Arbetsförmedlingen utåt, säger den tidigare chefen.

Under Angeles Bermudez-Svankvists första år på generaldirektörsposten ökade regeringens krav på myndigheten – och därmed också pressen på de anställda. Arbetslösheten fortsatte att stiga och myndigheten fick nya, tunga arbetsuppgifter:

  • Från 2009 skulle Arbetsförmedlingen upphandla externa jobbcoacher.
  • I januari 2010 blev det myndighetens uppgift att ta emot utförsäkrade från Försäkringskassan. Under året skrevs drygt 35 000 personer in på Arbetsförmedlingen.
  • I december 2010 fick Arbetsförmedlingen ta över ansvaret för nyanlända invandrare från kommunerna.

Till slut blev det för mycket för en grupp ST-medlemmar som i början av 2011 startade en »budkavle« – ett upprop i protest mot den pressade arbetssituationen.

Uppropet spred sig mellan kontoren och fick stor uppmärksamhet i media.

En medarbetarundersökning samma år visade också att förtroendet för generaldirektören sjunkit från 69 till 56 på en 100-gradig skala jämfört med året innan.

Ett år senare syntes ingen förbättring. Hösten 2012 hade STs avdelningsstyrelse fått så många propåer om att arbetsklimatet förvärrats att man valde att göra en egen enkätundersökning. 2 800 anställda svarade anonymt på enkäten.

»Medarbetare klagar på toppstyrning« var rubriken i Publikt i november 2012.

Bilden av en tyst myndighet där repressalier väntade dem som uttalade sig kritiskt befästes i undersökningen.

I frisvaren anklagades Angeles Bermudez-Svankvist för att vara en chef som »styr med rädsla som främsta vapen« och Arbetsförmedlingen för att vara en myndighet där den som inte »gillar läget« uppmanas att byta jobb.

»Att det är hård arbetsbelastning, mycket administration och många akuta uppdrag visste vi sedan förut, men att det är så lågt i tak är alarmerande«, sade Fredrik Andersson, arbetsmiljöansvarig i STs avdelningsstyrelse, till Publikt.

STs avdelningsordförande på Arbetsförmedlingen, Lars-Erik Backström, menar att Angeles Bermudez-Svankvist skapade en atmosfär omkring sig som gjorde att ingen vågade säga emot. Under åren har han sett hur flera chefer som uttryckt egna åsikter blivit förflyttade.

– Alla visste att om man inte fogade sig så var dörren där, säger han.

Men Lars-Erik Backström påpekar att den tidigare generaldirektören också hade positiva sidor:

– Angeles Bermudez-Svankvist är en kreativ och idérik person. Problemet var att hon aldrig gjorde andra delaktiga i sina beslut.

Fackets missnöje och kritiken i medarbetarundersökningarna var en del av den bakgrund som i medierapporteringen lyftes fram när Arbetsförmedlingens styrelse uttalade att man saknade förtroende för generaldirektören.

Men när arbetsmarknadsminister Hillevi Engström två dagar senare, 25 augusti, meddelade att Angeles Bermudez-Svankvist fått lämna sin post ville hon inte svara på om detta spelat in i beslutet utan hänvisade till »en sammantagen bedömning«.

Angeles Bermudez-Svankvist.
Bild: Elis Hoffman
Angeles Bermudez-Svankvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Tommy Hemlin (ej verifierad) ons, 09/11/2013 - 11:35
Bra jobbat med arbetsmiljön inom Arbetsförmedlingen. ni är det enda facket inom verket som gjort avtryck i dessa frågor.
Fredrik Andersson som fått utstå mycken skit för ledningen är värd många rosor för sitt engagemang.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA