Merparten av alla häkten överbelagda

NYHET2004-04-06

Överbeläggningen vid kriminalvårdens häkten är stor. Vid sju av tio häkten är beläggningen 100 procent eller mer.

Av:  Christian Örjestål

Den 1 april utfärdade Arbetsmiljöinspektionen ett förbud mot överbeläggningen vid Kronobergshäktet. Under mars månad var 344, av 327 tillgängliga, platser belagda.

I Västerås var nyttjandet ännu högre. 123 procent av de tillgängliga platserna utnyttjades när 58 intagna delade på 47 platser.

- Västerås har problem, säger Sven-Erik Larsson, ordförande för ST inom Kriminalvården. Förbuden mot överbeläggningar är bra för de hjälper oss att få en bra arbetsmiljö. Men, vi kan inte heller vägra att ta emot någon klient, så problemet skjuts vidare från häkte till häkte eller från häkte till polisarrest. Och det är inte bra.

Vad behöver ni för att lösa den här situationen?

- Tid, för att bygga nya häkten. Vi bygger med full kapacitet men vi behöver mer tid. Det tar ungefär två år att bygga ett nytt häkte.

- Sedan ska man komma ihåg att det här även är ett anstaltsproblem. Eftersom det inte finns nog med platser på anstalterna så tvingas våra klienter stanna i häktet under en längre tid.

Två häkten, Falun och Helsingborg, utnyttjade sin kapacitet till 100 procent. Endast nio häkten hade, under mars månad, en lägre beläggning än sin maxkapacitet. Sju av dessa häkten nyttjade sin kapacitet till mellan 90 och 99 procent. Två häkten, Skänninge och Visby, hade en beläggning på 73 respektive 80 procent.

Arbetsmiljöinspektionen i Härnösand har nyligen besökt häktet i Härnösand.

- Det såg inte bra ut men vi utfärdade inget överbeläggningsförbud, säger tillsynsdirektör Gunnel Crona.

I Luleå var det ett år sedan inspektionen besökte häktet.

- Vi har inte fått några signaler från häktet att det ska vara ett problem, men vi ska titta på de här siffrorna och se om vi ska gå vidare i ärendet, säger tillsynsdirektör Anita Israelsson.

Häkte: Antal utnyttjade platser av tillgängliga (procent)

Västerås: 123

Trelleborg: 117

Mariestad: 114

Österåker: 114

Luleå 112:

Nyköping: 110

Örebro: 109

Härnösand: 107

Karlstad: 107

Uddevalla: 106

Kronoberg: 105

Norrköping: 105

Huddinge: 103

Gävle: 102

Malmö: 102

Kristianstad: 102

Växjö: 101

Kalmar: 101

Falun: 100

Helsingborg: 100

Umeå: 99

Uppsala: 99

Skogome: 98

Göteborg: 98

Borås: 97

Jönköping: 97

Karlskrona: 90

Visby: 80

Skänninge: 73

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA