Mer pappatid ska skapa jämställt arbetsliv
Fem månader i föräldraförsäkringen bör reserveras åt vardera föräldern, och rätten att gå ned i arbetstid ska fördelas jämnt mellan föräldrarna. Det föreslår Delegationen för jämställdhet i arbetslivet i ett betänkande.
”Annars uppmuntrar och finansierar staten ett system som i förlängningen innebär att många kvinnor blir ekonomiskt beroende av en annan person både under småbarnsåren och senare i livet”, skriver delegationens ordförande Anna Hedborg i ett pressmeddelande.
Jämställdheten brister när det gäller hur mycket tid kvinnor och män arbetar och vilken ersättning de får för sitt arbete, konstaterar delegationen.
För att komma till rätta med att många kvinnor arbetar deltid, och har en stor del av den obetalda arbetstiden i hemmet, föreslås förändringar i föräldraförsäkringen. Föräldrars rätt att gå ned i arbetstid begränsas till 12,5 procent per förälder. I dag kan båda föräldrarna välja att minska sin arbetstid med upp till 25 procent tills barnet är åtta år.
Delegationen vill också reservera 150 dagar med föräldrapenning, omkring fem månader, åt vardera föräldern. Föräldrarna får enligt förslaget 210 dagar med föräldrapenning var, men kan överlåta 60 dagar åt den andra föräldern.
”Staten behöver använda sin normerande kraft tydligare på det här området”, skriver Anna Hedborg.
Delegationen anser att arbetsmarknadens parter har ett stort ansvar för jämställdheten i arbetslivet och föreslår partssamtal om problemen med ofrivillig deltid och icke sammanhållen arbetstid. Det är också arbetsmarknadens parter som ansvarar för att minska lönegapet mellan kvinnor och män, enligt delegationen. Ett sätt är att skapa fler karriärvägar i kvinnodominerade yrken. Delegationen uppmanar till partssamtal även i detta ämne. Dessutom vill delegationen att könsfördelningen bland chefer ska finnas med i årsredovisningen från alla arbetsgivare med tio eller fler anställda, oavsett organisationsform.
Men staten har också ett ansvar. Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, utbildningsmyndigheterna och den nya myndigheten för offentlig upphandling bör få särskilda uppdrag att verka för ökad jämställdhet, skriver delegationen. Därtill föreslås ett nytt organ för kunskapsspridning och uppföljning av jämställdheten i arbetslivet.
”Att till exempel Arbetsförmedlingen behöver arbeta mer aktivt med jämställdhet är uppenbart, men även vuxenutbildningen borde bli bättre på att uppmuntra könsöverskridande val”, skriver Anna Hedborg.
Delegationen för jämställdhet i arbetet har haft i uppdrag sprida kunskap om kvinnors och mäns olika villkor och möjligheter i arbetslivet, samt lämna förslag till hur jämställdheten kan främjas och lönegapet mellan kvinnor och män kan minska.
Fackförbundet Visions ordförande Veronica Karlsson beklagar i ett pressmeddelande att delegationen inte lämnat förslag som kan bidra till minskade löneskillnader:
”Jag hade hoppats att Delegationen för jämställdhet i arbetslivet skulle bidra till att lösa problemet med att arbete i yrken, branscher och sektorer som traditionellt utförts av kvinnor värderas lägre än arbete som traditionellt utförs av män. För att komma åt detta hade det behövts förslag och åtgärder som ligger närmare arbetslivet.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.