Mer informell styrning i staten
Regeringens styrning av myndigheterna bör bli mer strategisk och långsiktig. Den årliga styrningen genom regleringsbrev kan däremot bantas, anser regeringens utredare Sten Heckscher.
Regleringsbreven bör i framtiden bara ange myndighetens ekonomiska ramar, medan det som står om uppdraget kan slopas, enligt Sten Heckscher. Det räcker med att regeringen fastställer uppdraget i myndighetens instruktion och kompletterar med mer informella kontakter.
Sten Heckscher har noterat en utbredd okunskap både i Regeringskansliet och i myndigheterna om vad som egentligen är tillåtet när det gäller styrning genom informella kontakter. Både statsråd och regeringstjänstemän har rätt att förmedla sin tolkning av regeringens beslut till en myndighetschef, påpekar han. Myndighetschefen har ändå alltid ansvaret för verksamheten, och om en generaldirektör känner sig tveksam till om beskedet ligger i linje med regeringens uppfattning måste hon eller han begära ett formellt regeringsbeslut.
Om styrningen blir mer informell finns en risk att möjligheten till insyn, transparensen, minskar, medger Heckscher. Men ”det får accepteras att det i vissa fall finns en motsättning mellan transparens och effektivitet”, slår han fast.
Utredningen föreslår också att Regeringskansliet bygger upp kompetens för att göra strategiska analyser och för att hämta in kunskaper som inte kommer från myndigheterna själva.
Ett annat förslag är att regeringens budgetproposition bantas rejält och enbart inriktas på förslag om framtiden. Som kompensation bör regeringen leverera skrivelser till riksdagen om utvecklingen på olika samhällsområden och effekterna av statens verksamheter.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.