Henni Boudjema bygger ett basläger på Haiti.<BR> FOTO: PER LARSSON
Henni Boudjema bygger ett basläger på Haiti.<BR> FOTO: PER LARSSON

"Människor kämpar vidare"

HAITI2010-02-09

Förödelsen efter jordbävningen i Haiti är enorm. Henni Boudjema, som för MSBs räkning bygger ett basläger på ön, berättar att insatsen är lyckad, men att många hjälparbetare är trötta.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har i dag drygt 30 svenskar på plats i Haiti. 38-åriga Henni Boudjemas uppgift är att samordna olika länders insatser: Danmark, Estland, Finland, Norge och Sverige ska gemensamt bygga ett basläger. Det ska fungera som bostad för 300 hjälparbetare, bland annat FN-personal.

– Människor flyger hit från hela världen för att hjälpa till. Till och med privatpersoner har satt sig på planet. Folk sover på kontoren. Det är tält på gräsmattorna, överallt! Tälten är som champinjoner, säger han.

Flera flygplan med material

Snart en månad har gått sedan Haiti skakades av det kraftiga jordskalv som på bara någon minut slog sönder landets infrastruktur och tog omkring 200 000 liv. Några dagar efter katastrofen skickade MSB ned den första hjälpsändningen.

– Det har blivit flera fullastade flygplan. Vi har skickat en ambulans och andra fordon, generatorer, tält, belysning,
kontorsmaterial, spisar och filtar, säger Jan Karlsson, materialsamordnare på MSB.

Den svenska personalen var däremot inte inblandad i det första skedet med att rädda överlevande från rasmassorna.

De flesta av MSBs medarbetare är tjänstlediga från sina vanliga arbeten. Elektriker, administratörer, IT-tekniker, vatteningenjörer, sjuksköterskor, läkare och kockar finns på plats.

– Många börjar bli trötta nu. Det är 38 grader varmt och flera har arbetat nästan dygnet runt under några veckor. Det är utmattande, säger Henni Boudjema.

Personalen sover tillsammans i 18-mannatält.

– Vi skärmar av med tyg så att man ska få lite eget utrymme.

Han försöker se till att de grundläggande behoven – mat, dryck, toalett och boende – fungerar. Annars kan personalen inte arbeta effektivt.

Den första tiden blev det mest torrmat från Sverige: torkad kyckling och ris, som blandats ut med vatten. Men den senaste tiden har kockarna fått tag på färska råvaror.

– De har gjort köttbullar, korv, potatismos, pasta och lasagne.

En ny vardag börjar spira

Den starkaste upplevelsen, enligt Henni Boudjema, är hur snabbt en ny vardag börjar spira.

– Det börjar redan bli liv på gatorna igen. Marknaden har kommit igång, människor kämpar vidare. Det är väldigt hoppfullt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA