Annons:

Mångfaldsarbete i sin linda

MÅNGFALD2007-03-02

Mångfaldsarbetet är en särfråga på de flesta myndigheter. Det konstaterar Statskontoret i en delrapport från en utvärdering av mångfaldsarbetet på ett 50-tal myndigheter i fem län.

Statskontoret har fått regeringens uppdrag att utvärdera ett regionalt projekt om mångfald och antidiskriminering som under två år ska genomföras i fem län – Dalarna, Skåne, Västernorrland, Västra Götaland och Östergötland. Ett 50-tal myndigheter deltar i projektet. Genom erfarenhetsutbyte och samverkan ska länen och myndigheterna utveckla det egna mångfaldsarbetet.

I ett första steg har Statskontoret gjort en utvärdering av hur arbetet med mångfald ur etniskt perspektiv fungerar på de inblandade myndigheterna när projektet inleds.

Enligt rapporten bedrev samtliga myndigheter någon form av mångfaldsarbete redan innan projektet startade. Nästan alla har en mångfaldsplan som beskriver mångfalden ska ökas. Men bara ett fåtal arbetar med att integrera mångfaldsfrågorna i det löpande arbetet. Många myndigheter har bara inlett sitt mångfaldsarbete och försöker i första hand anpassa sig till lagstiftningen och hitta verktyg att arbeta med mångfaldsfrågor.

Enligt Statskontorets rapport är ledningens inställning avgörande för hur myndigheten hanterar mångfaldsfrågorna. Mångfaldsarbetet konkurrerar om utrymmet i verksamheten med produktionskrav och verksamhetsmål.

Rekrytering är det område där mångfaldsarbetet får mest uppmärksamhet. Myndigheterna försöker öka andelen anställda med utländsk bakgrund. Men trots avsikterna att öka mångfalden finns det hinder för arbetssökande med utländsk bakgrund att få anställning på myndigheterna. Ett sådant är kravet på att behärska svenska språket. Andra hinder är låg rörlighet bland personalen och osäkerhet om hur utbildning och erfarenhet ska värderas.

Enligt rapporten görs få uppföljningar eller utvärderingar av mångfaldsarbetet. Ett fåtal myndigheter försöker mer systematiskt följa upp mångfaldsarbetet.

En enkät bland anställda på myndigheterna visar att det är få som har deltagit i aktiviteter, att mångfaldsarbetet i liten utsträckning kommer in i medarbetarnas löpande arbete och att närmaste chefen sällan tar upp mångfaldsfrågor med medarbetarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA