Män i täten när politik blir praktik

JÄMSTÄLLDHET2010-03-15

Över två tredjedelar av statliga kommittéer leds av män. Sex av tio chefer inom Regeringskansliet är av manligt kön, och trenden mot fler ledande kvinnor har avstannat.

Drygt 65 procent av regeringens utredningar leds för närvarande av manliga ordföranden, rapporterar Riksdag & Departement. Män dominerar även bland ledamöter och sakkunniga, medan de flesta sekreterare är kvinnor.

Kommittéer som tillsätts av utrikes- och finansdepartementen har högst andel manliga ordföranden: 85 procent. Situationen är den omvända på kulturdepartementet, där 86 procent av utredningarna leds av kvinnor.

Även inom Regeringskansliet är det huvudsakligen män som styr. Drygt 60 procent av cheferna är av manligt kön, skriver Svenska Dagbladet. Andelen kvinnor i ledande positioner har visserligen ökat kraftigt det senaste decenniet – från var fjärde chef år 2000 till drygt var tredje 2005. Men de senaste två åren har utvecklingen mot ökad jämställdhet i chefsleden avstannat helt och hållet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA