Löneskillnaden mellan kvinnor och män minskar i staten
Löneskillnaden mellan statsanställda män och kvinnor har minskat med 0,9 procentenheter. Den del av löneskillnaden som inte kan förklaras av objektiva faktorer, den så kallade oförklarade löneskillnaden, ligger på 0,4 procent, skriver Arbetsgivarverket i en ny rapport.
Arbetsgivarverket analyserar varje år löneskillnaderna mellan män och kvinnor med hjälp av den partsgemensamma statistiken. I september 2017 var statsanställda kvinnors genomsnittslön 6,7 procent lägre än genomsnittslönen för statsanställda män. År 2016 var motsvarande löneskillnad 7,6 procent. Den första mätningen gjordes år 2000 och då var löneskillnaden nästan 18 procent.
”Nedgången på 0,9 procentenheter mellan september 2016 och september 2017 är den största utjämningen av löneskillnader mellan män och kvinnor i staten sedan 2013. Minskningen innebär att statsanställda kvinnor totalt sett hade 6,7 procent lägre genomsnittslön än statsanställda män förra året”, kommenterar rapportens författare Matti Särngren i ett pressmeddelande.
Enligt rapporten är den oförklarade löneskillnaden nere i 0,4 procent. Det är den del av löneskillnaden som inte kan förklaras av objektiva faktorer.
”Den totala löneskillnaden mellan män och kvinnor i staten består av ett antal sakliga och mätbara faktorer till exempel att kvinnor oftare arbetar deltid än män och att fler män än kvinnor är chefer i staten. Tar du hänsyn till sådana skillnader kvarstår den så kallade oförklarade löneskillnaden som inte kan analyseras med hjälp av tillgänglig statistik och det är den skillnaden som uppgår 0,4 procent. Resultatet är en minskning med 0,1 procentenheter sedan den förra mätningen”, konstaterar Matti Särngren.
En av de viktigaste förklaringarna till att män fortfarande har högre genomsnittlig lön än kvinnor är att andelen män bland cheferna i staten är 57 procent, medan andelen kvinnor är 43 procent.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.