Löneskillnader fortsätter minska
Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska på arbetsmarknaden, enligt en rapport från Medlingsinstitutet. Den oförklarade delen av löneskillnaden är nu 4,3 procent.
Löneskillnaden mellan kvinnor och män har enligt Medlingsinstitutet minskat varje år sedan 2007. Förra året var skillnaden 11,3 procent, en minskning med 0,7 procentenheter jämfört med året innan. Sedan 2007 är minskningen fem procentenheter.
En stor del av löneskillnaden beror på olikheter mellan könen när det gäller till exempel vilka yrken man arbetar i, ålder och utbildning. Tar man hänsyn till sådana mätbara faktorer återstår en oförklarad skillnad på 4,3 procent.
”Den viktigaste orsaken till löneskillnaden är att kvinnor och män ofta arbetar i olika yrken. I alla åldersgrupper närmar sig kvinnornas löner männens”, kommenterar Medlingsinstitutets statistikansvarige John Ekberg i ett pressmeddelande.
Två andra orsaker till att löneskillnaden minskar redovisas i rapporten; en att andelen anställda med eftergymnasial utbildning ökar snabbare bland kvinnor än bland män, en annan att fler kvinnor blir chefer. Det sist nämnda kan vara en bidragande orsak till att lönen för kvinnor som är över 45 år närmar sig männens löner snabbare än i andra åldersgrupper.
Rapporten är en bearbetning av lönestrukturstatistiken för år 2017 och visar att genomsnittslönen detta år var 33 700 kronor. Högst lön hade manliga tjänstemän i privat sektor med en genomsnittslön på 45 100 kronor. Lägst lön hade kvinnliga arbetare i privat sektor som i genomsnitt tjänade 26 000 kronor.
Bland statsanställda är löneskillnaden 6,5 procent. Bara i kommunerna är löneskillnaden mellan män och kvinnor lägre, 3,1 procent. Genomsnittslönen för kvinnliga statsanställda var 35 700 kronor per månad, medan männen i genomsnitt tjänade 38 200. Genomsnittslönen för alla statsanställda var 36 900 kronor.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.