Lönerna klara – strejkhotet dras tillbaka

FINLAND2018-03-08

Universitetspersonalen i Finland har fått en löneökning som motsvarar vad andra löntagargrupper får. På tisdagen kom parterna överens, och hotet om fortsatta strejker dras tillbaka.

Av:  Torbjörn Tenfält

Lönerna för kanslister, bibliotekarier, informatörer och andra yrkesgrupper vid de finländska universiteten höjs med sammanlagt 3,45 procent fram till sista mars 2020. Det motsvarar den nivå som de flesta större löntagargrupper i Finland får, både privat och offentligt anställda.

– Vi har haft tuffa förhandlingar, men är nöjda med utfallet och avblåser våra stridsåtgärder. Strejkerna på onsdag och nästa vecka blir inte av, säger Satu Henttonen, ordförande för universitetens och forskningssektorns personalförbund YHL. Förbundet är ett av medlemsförbunden i STs finländska motsvarighet Pardia.

Vid sidan av lönenivån var lönesystemet den största knäckfrågan. Arbetsgivaren Bildningsförbundet har drivit på för att reformera systemet i grunden och bland annat öka inslagen av individuell lönesättning. Även facken vill se över systemet, men har inte accepterat det högt uppskruvade tempot i processen.

Nu får de anställda större möjlighet att påverka slutresultatet av ett nytt lönesystem, som enbart ska kunna ändras genom förhandlingar och avtal.

– I det avtal vi enats om är inte lönehöjningen knuten till förändringarna av lönesystemet på det sätt som arbetsgivaren tidigare krävde, säger Satu Henttonen.

Hon och företrädarna för de två andra fackförbunden som organiserar anställda inom universitetssektorn – FOSU och JHL – är också nöjda med att arbetsgivaren öppnar för att minska den stora andelen visstidsanställningar på universiteten. En arbetsgrupp ska se över hur det kan gå till, och hur deras villkor bättre kan speglas i lönesystemet. Uppgörelsen omfattar även höjda arvoden för fackligt förtroendevalda.

Det bud som parterna enades om på tisdagseftermiddagen var det andra från den statliga medlaren. Det första budet föll sedan arbetsgivaren sade nej och resulterade i en endagsstrejk på Helsingfors universitet i mitten av förra veckan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA