Lönepolitik i fokus på STs avtalsråd

AVTALSRÖRELSEN2013-05-28

Det var enighet i de flesta frågor när ST höll avtalsråd. Men det uppstod diskussion om innebörden av förbundets solidariska lönepolitik.

I mitten av maj höll ST avtalsråd i Stockholm för förtroendevalda på myndighetsområdet. Rådet är en tung instans när ST lägger fast de yrkanden förbundet kommer att ha i förhandlingarna med Arbetsgivarverket.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar var positiv efter mötet.

– Det var så högt i tak och delegaterna var beredda att förutsättningslöst diskutera vad vi kan förhandla om, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Avtalsrådet ställde sig bakom tidsbegränsade avtalsperioder, fortsatt arbetsmiljöarbete mot hot och våld, minskat antal visstidsanställningar och ersättning vid tjänsteresor utanför ordinarie arbetstid.

Det rådde även enighet om att ST ska arbeta för en solidarisk lönepolitik. Dock uppstod diskussion om innebörden av det begreppet.

Bland annat väckte Thord Jansson vid Statens institutionsstyrelse, SiS, frågan om den så kallade krontalsplattan är värd det pris ST får betala för den. Han hade räknat ut att på SiS ger krontalsplattan endast 1 000 kronor att fördela på alla medlemmar.

Thord Jansson säger att han sympatiserar med principen, men att hans poäng är att ST inte utvärderat vad krontalsplattan egentligen ger.

Men Försäkringskassans Thomas Åding ställer sig skeptisk till diskussionen om krontalsplattan.

– Vi bytte bort individgarantin billigt för några år sedan. Jag tycker inte att vi ska upprepa det misstaget med krontalsplattan innan vi först noga utvärderat vad vi menar med den solidariska lönepolitiken, säger han.

 

Enkät

Agneta Carlsson, intendent vid Svenska ESF-rådet:

Vilka förväntningar har du på det nya avtalet?

− Jag som har fyllt 60 år har börjat fundera på möjligheten att gå ned lite i tid. Men deltidspension är ingen rättighet utan bygger på myndighetens goda vilja.

Är det något i kollektivavtalen som inte under några omständigheter får röras?

− Jag tycker att antalet semesterdagar inte gärna får förhandlas ned mera. Jag tycker inte heller att man får röra vår förmån med fria läkarbesök och läkemedel.

 

Anna Eriksson, handläggare/utredare på Statistiska centralbyrån i Örebro:

Vilka förväntningar har du på det nya avtalet?

− Jag har varit ST-medlem i hela mitt yrkesliv och känner att jag behöver facket i ryggen. Min enda förväntan är att kollektivavtalet inte försämras, i synnerhet vad gäller lönerna.

Är det något i kollektivavtalen som inte under några omständigheter får röras?

− Anställningstryggheten får man inte köpslå med.

 

Ingela Brander Molin, servicehandläggare på Försäkringskassan i Stockholm City:

Vilka förväntningar har du på det nya avtalet?

− Jag hoppas på ett lite längre avtal än det förra, vill inte ha sifferlöst och tycker att individgarantin borde införas igen. Alla har rätt till någon form av löneförhöjning om man fullföljt sina arbetsuppgifter.Är det något i kollektivavtalen som inte under några omständigheter får röras?

− Spontant tänker jag på semestern. Och tjänstepensionen är jätteviktig.

Krontalsplattan i nuvarande avtal

Vid lokal oenighet är potten för löneökningar i nuvarande avtal 2,6 procent av lönesumman. Men de som har låg lön bidrar med lägst 520 kronor till potten – den så kallade krontalsplattan. Myndigheter med många lågavlönade medlemmar får därmed mer än 2,6 procent att fördela.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA