LO vill ha möjlighet till permittering

ARBETSRÄTT2011-01-24

LO vill ha ett statligt finansierat permitteringssystem. När andra länder i Europa ger företagen sådana möjligheter att ”övervintra” arbetskraft försämras Sveriges konkurrensförmåga, anser LO.

Vid en akut ekonomisk kris tvingas många företag att snabbt minska sina kostnader för att överleva. I samband med den senaste krisen har det betytt massiva uppsägningar, skriver LOs avtalssekreterare Per Bard och chefen för arbetslivsenheten Göran Larsson i en debattartikel i Dagens Nyheter. I många andra länder har statligt finansierade permitteringslösningar med förkortad arbetstid gett företag en möjlighet att övervintra utan att behöva säga upp personal. Det är hög tid att vi i Sverige skapar liknande system, menar de två.

Det statliga stödet till permitteringar avvecklades på 1990-talet. Avvecklingen har enligt debattartikeln lett till otrygga anställningar och ökad inhyrning av personal. Det blir också svårare för företagen att återgå till full produktion när konjunkturen vänder. Konkurrensen blir snedvriden i förhållande till viktiga exportländer.

”Rätt utformat kan ett permitteringssystem minska belastningen på a-kassan och andra offentligt finansierade eller delfinansierade system. Det innebär en besparing för samhället, ökad trygghet för individen och en bättre ekonomisk situation jämfört med arbetslöshet och a-kassa”, skriver Per Bard och Göran Larsson.

LO hävdar också att ett sådant permitteringssystem inte skulle behöva kosta staten något. Staten tvingas ändå betala ut a-kassa till den som i dagens system blir arbetslös. Kan företagen istället permittera anställda blir belastningen på statskassan faktiskt mindre än vid uppsägningar, skriver Per Bard och Göran Larsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA