De som definierar sig som ljudintoleranta upplever i högre grad oro och brist på socialt stöd och belöning, visar en ny avhandling.
Bild: Mostphotos
De som definierar sig som ljudintoleranta upplever i högre grad oro och brist på socialt stöd och belöning, visar en ny avhandling.

Ljudintolerans kan göra arbetslivet tuffare

ARBETSMILJÖ2020-03-30

Kolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.

Ljudintolerans innebär att människor besväras av låga ljud som de flesta inte störs av. I en ny avhandling har forskaren Johan Paulin studerat hur det påverkar personer i deras vardag och arbetsliv.

”Ljudintolerans är en relativt okänd, men ändå ganska vanligt förekommande sjukdom. Jag har funnit att 9 procent definierar sig själva som ljudintoleranta, med en motsvarande siffra av 5,5 procent i en yrkesverksam population”, konstaterar Johan Paulin i ett pressmeddelande från Umeå Universitet.

De som definierar sig som ljudintoleranta upplever i högre grad oro och brist på socialt stöd och belöning, visar avhandlingen. Ljudintoleranta upplever sig också som mer begränsade i vardagen.

I ett test visade det sig också att de som ansåg sig vara ljudintoleranta drabbades värre än andra när de utsattes för brus. De presterade sämre och upplevde bruset som både starkare och obehagligare.

Forskaren bakom studien tror att kunskapen om sjukdomen kan bli viktig när det kommer till synen på arbetsplatser.

”Trenden bland både privata och offentliga arbetsgivare pekar mot mer resurssparande och gemensamma ytor med färre utrymmen för att kunna blockera ut den yttre miljön. I dessa arbetsmiljöer är anpassningsmöjligheten för personer med ljudintolerans begränsade. Man kan fråga sig hur till exempel öppna kontorslandskap påverkar de anställdas mående, oavsett grad av ljudintolerans. Det är rimligt att anta att mer hänsyn borde tas till hur även låga ljud kan inverka negativt på de anställda”, framhåller Johan Paulin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA