Annons:

Linna förnekar kris hos DO

DO2011-02-15

Katri Linna vill inte hålla med om att Diskrimineringsombudsmannen, DO, är en myndighet i kris. I en debattartikel vänder hon sig emot hur situationen på myndigheten beskrivits.

För två veckor sedan beslutade regeringen att förflytta chefen för DO, Katri Linna. Hon är nu omplacerad till Regeringskansliet och juristen Håkan Sandesjö har tillförordnats som ny DO. I en debattartikel i Dagens Nyheter, DN, i förra veckan föreslog fackförbundet SSRs ordförande Christin Johansson och förhandlingschefen Lena Sveneaus att myndigheten ska delas i två – en mot diskriminering i arbetslivet och en mot diskriminering i andra sammanhang.

Nu skriver Katri Linna i DN att hon välkomnar en debatt om sakfrågorna och om DOs uppdrag. Men hon håller inte med om beskrivningen av DO som en myndighet i kris. Man kan inte förvänta sig snabba effektivitetsvinster efter en krävande fusionsprocess, skriver hon:

”DO har haft stor tillströmning av individärenden. De har därför prioriterats för att säkerställa att enskilda inte drabbas av rättsförluster. Men även för att strategiskt använda rättsprocesser för att synliggöra diskriminering och ombudsmannens roll”.

I debattartikeln påpekar hon att den nya myndigheten fick samma resurser som de tidigare fyra hade gemensamt, trots att antalet ärenden ökade med 25 procent under det första året. Om man jämför med det anslag JämO hade för 2008 i förhållande till antalet anmälningar, borde nuvarande DO ha ett anslag på 250 miljoner kronor i stället för 92,9 miljoner, skriver Katri Linna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA