Ministern: ”DO behöver en nystart”

DO2011-02-01

Orsaken till att DO Katri Linna fått lämna sitt jobb är främst de långa handläggningstiderna. Det förklarade integrationsminister Erik Ullenhag vid en presskonferens i dag på eftermiddagen. Men den pressade arbetsmiljön på myndigheten har också spelat in.

Av:  Eva Spira

Med en ny ledning ska Diskrimineringsombudsmannen, DO, få en nystart och arbetet mot diskriminering stärkas och bli mer effektivt, sade Erik Ullenhag på presskonferensen.

Framför allt framhöll han problemet med långa handläggningstider, men han sade också att det var efter en sammantagen bedömning som regeringen tog beslutet att förflytta Katri Linna och anställa Håkan Sandesjö som vikarierande DO.

Inför tillsättningen av en ny Diskrimineringsombudsman ska det göras en genomlysning av myndigheten, sade Erik Ullenhag.

På en direkt fråga om den pressade arbetsmiljön bidragit till beslutet att avsätta Katri Linna, säger Erik Ullenhag till ST Press att arbetsmiljöproblemen varit en del i den sammantagna bilden:

– Att jobba i statlig tjänst ska vara attraktivt och de anställda ska känna att de kan påverka sin vardag, säger han.

På frågan om regeringen ska göra något mer för att förbättra arbetsmiljön än att byta ut högsta chefen svarar han att det är ledningen som har det yttersta ansvaret.

– DO är och ska vara en fristående myndighet. Nu ska vi söka en ny DO med chefserfarenhet och bra ledaregenskaper.

Erik Ullenhag menar också att den höga ärendebalansen kan ha bidragit till otrivsel på arbetsplatsen. Något han nu hoppas att man ska komma till rätta med.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA