”Dela upp DO i två ombudsmän”

DO2011-02-11

Dela upp Diskrimineringsombudsmannen, DO, i två nya myndigheter: en för arbetsmarknaden och en för övriga samhället. Uppmaningen kommer från Akademikerförbundet SSR och Lena Svenaeus, fd Jämo.

Det aktiva arbetet på arbetsmarknaden har kommit i bakgrunden och arbetsgivarnas jämställdhetsarbete granskas över huvud taget inte. Under DOs två första verksamhetsår har avsevärt mindre uträttats än vad som skulle ha skett om vi hade haft kvar de tidigare fyra ombudsmannamyndigheterna. Det skriver Lena Svenaeus, fd Jämo, och Christin Johansson, ordförande för Akademikerförbundet SSR, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

DO dignar under anmälningar och vissa har blivit så gamla att de har förlorat sin aktualitet, skriver artikelförfattarna. Skälet är enligt dem att den nya diskrimineringslagen inte lägger samma vikt vid det förebyggande arbetet mot diskriminering.

”DO är enligt lagen skyldig att granska hur arbetsgivare sköter sitt jämställdhets- och jämlikhetsarbete. Men någon tillsynsverksamhet har över huvudtaget inte bedrivits”, skriver de. Den lösning de förespråkar är att regeringen inrättar en egen Ombudsman mot diskriminering i arbetslivet, ODA:

”Arbetet i denna sektor skiljer sig på många sätt från andra samhällssektorer, inte minst genom de tvistelösningsmekanismer som finns i arbetsrättslig lagstiftning”, skriver de.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA