Ledarskap är en angelägenhet för facket

HÖGSKOLAN2005-10-18

Det är i högsta grad en facklig fråga att engagera sig i vilka som blir chefer för våra universitet och högskolor.

Det var företrädare för ST, Seko och SULF överens om på en konferens om akademiskt ledarskap i Stockholm den 28 september.

Konferensen var ett led i IDAS-projektet, som syftar till att få in fler kvinnor på höga poster vid högskolorna och som presenterades i förra numret av ST Press.

– Chefsfrågor har en framträdande roll i STs verksamhet, sa Ing-Marie Nilsson från STs avdelning inom universitets- och högskoleområdet.

Hon underströk att det är helt avgörande att facken tidigt engagerar sig i rekryteringsarbetet så att man är med redan när kompetensprofilen tas fram.

De kriterier hon lyfte fram för en lämplig rektorskandidat var

o vetenskaplig kompetens,

o ledarutbildning och erfarenhet av att leda större organisationer,

o utvecklat kontaktnät,

o god kunskap om vad partsarbete innebär,

o erfarenhet av praktiskt arbete för att främja mångfald och jämställdhet.

o Facket ska vara med vid utformningen av annonsen. Vilka signaler ger den? Lockar den kvinnor? Visar den att högskolan gärna ser sökanden med annan etnisk bakgrund?

Hon betonade också att facket måste använda sitt kontaktnät och föreslå egna kandidater.

Birgitta Carlsson Sevefjord från Seko instämde i det mesta av Ing-Marie Nilssons kravprofil.

Seko företräder vitt skilda grupper inom högskolevärlden som till exempel lokalvårdare, assistenter, grafiker och trädgårdsmästare.

– Våra medlemmar utför servicefunktioner som behövs för att kärnverksamheten ska fungera. För oss är det viktigt att chefen har en helhetssyn och även värderar servicefunktionerna, sa hon.

Christoph Bargholtz, ordförande för Sveriges universitetslärarförbund, ansåg att främsta skälet för facket att engagera sig i chefsfrågorna är att värna om lärosätenas kvalitet och integritet.

– Det finns alltför många exempel på chefer som inte uppträtt med nödvändig styrka och fasthet, sa han.

Det borde vara en självklarhet att både styrelsen och facket är representerade i valberedningen och att man utnyttjar deras kompetens och nätverk vid rekryteringen, ansåg han.

Christoph Bargholtz månade också om att rektorerna måste ha goda villkor och att ledarskapet kan förenas med en akademisk karriär. Det är viktigt att man lockar till sig dem som är angelägna om att få jobbet.

– Idag kan folk både hoppa in och ut ur högskolan med fallskärm. Då verkar de själva inte ha upplevt jobbet som så angeläget, sa han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA