Fler kvinnor – utom på toppen

HÖGSKOLAN2005-10-18

Fler kvinnor på högskolorna och en ökad medvetenhet har ökat andelen kvinnliga chefer. Men utvecklingen går ändå alltför långsamt, tycker Ing-Marie Nilsson, ordförande för ST inom universitet och högskolor.

Av:  Eva Spira

Bara fyra av tio högskolor når upp till jämställdhetsmålet – minst 40 procent av vardera könet i ledningen. Det visar
ST Press sammanställning av ”det akademiska gubbväldet” (se nr 12/05).

Vid en liknande undersökning hösten 2002 var läget ännu sämre. Då nådde bara var fjärde högskola jämställdhetsmålet.

– Det är positivt att det skett en förbättring och att medvetenheten om frågan ökat. Ledarskapsfrågorna står på dagordningen vid många universitet och högskolor, säger Ing-Marie Nilsson.

En annan orsak till att andelen kvinnliga chefer ökar är att fler kvinnor söker sig till högskolan. 2004 var 57 procent kvinnor och 43 procent män. Samma år var det första gången lika många kvinnor som män påbörjade en forskarutbildning.

– Men ju högre upp i hierarkin man kommer desto färre andel kvinnor finns det, påpekar Ing-Marie Nilsson.

Det kan bero på flera saker, menar hon.

– Villkoren i forskarmiljön kanske inte tilltalar kvinnor lika mycket. Kvinnorna har tagit klivet ut på arbetsmarknaden, men männen har inte i motsvarande grad tagit sitt ansvar för hem och familj.

Rekryteringsprocessen har också stor betydelse:

– Män väljer män. Men också kvinnor väljer män. Kvinnor i ledande positioner har helt enkelt inte samma kollegiala stöd som män. De blir ofta väldigt ensamma.

Ing-Marie Nilsson tycker det finns anledning att fundera över varför departementet inte engagerar sig i frågan.

– Vad menar de med att sätta upp jämställdhetsmål och vad händer när de inte uppfylls?

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA