"När får Sverige sin första rektor med huvudduk?"

HÖGSKOLAN2005-10-18

– Kvinnor används ofta som kanonmat när en högskola söker ny rektor. De ska vara med på nomineringslistan, men avförs sedan som inte tillräckligt kompetenta.

Av:  Eva Spira

Agneta Stark, sedan ett år tillbaka rektor vid Högskolan Dalarna, talar utifrån egen erfarenhet. Och flera av hennes kvinnliga kolleger har råkat ut för samma sak: De övertalas att stå med på nomineringslistan för att tillgodose kravet på jämställdhet, men i själva verket finns redan en påtänkt manlig kandidat.

– Det är inte någon riktig ära att ställa upp i val och komma tvåa. Man blir varken beundrad eller uppskattad, utan kan tvärtom få det riktigt kärvt.

Ett vanligt fenomen är att rektor är en man och prorektor en kvinna, påpekar hon.

– Vore jämställdheten ett glödande intresse skulle detta vara ett fantastiskt misslyckande!

Från 25 till 45 procent

När ST Press, dåvarande Statstjänstemannen, gjorde en undersökning av jämställdheten vid landets högskolor 2002, fick Högskolan Dalarna ”icke godkänt”. Då var det 25 procent kvinnor och 75 procent män i ledningen. Idag är 45 procent kvinnor och 55 procent män. Vad är det som har hänt?

– Det kan handla om att uppmuntra kvinnor och män som inte riktigt tänkt sig att söka ledande befattningar. Och när vi ska besätta nya tjänster väntar jag mig att få förslag på både kvinnor och män.

Idag är drygt två tredjedelar av rektorerna vid landets universitet och högskolor män. Så här upptäckte Agneta Stark att det var något speciellt att komma in som nyvald kvinnlig rektor:

Rektor med huvudduk – när?

–Talarstolarna var lite för höga. Och för att kunna tala måste man ha kavaj eller slips.

Hon förklarar att den mikrofon hon behöver för att höras, ”och jag vill höras”, har en mygga som fästs på kavajslaget eller i slipsen. Till mikrofonen hör också en dosa som lämpligen placeras i en ficka.

– Klänning fungerar inte alls, säger Agneta Stark som dessutom undrar när Sverige får sin första rektor med huvudduk eller med personlig assistent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA