Annons:

Sida påpekade efter en tid bland annat att en flytt till Botkyrka skulle bli knepig och dyr samt att det saknades ändamålsenliga lokaler i kommunen.
Bild: Mostphotos
Sida påpekade efter en tid bland annat att en flytt till Botkyrka skulle bli knepig och dyr samt att det saknades ändamålsenliga lokaler i kommunen.

Lättnad efter Sidas nya flyttbesked

SIDA2020-10-12

Flytten till Botkyrka blir inte av. Nu förhandlar Sida i stället om att flytta till Rissne. ”Jag tror många tycker det är skönt att äntligen veta var man ska någonstans”, säger Lisbeth Nylund, ordförande för ST inom Sida.

Det var i januari 2018 som regeringen fattade beslut om att biståndsmyndigheten Sida skulle lämna Stockholms innerstad och flytta till Botkyrka. Det skulle senare visa sig vara svårt att genomföra, enligt myndigheten.

Sida påpekade efter en tid bland annat att en flytt till Botkyrka skulle bli knepig och dyr samt att det saknades ändamålsenliga lokaler i kommunen. Myndigheten konstaterade även att en flytt skulle kunna leda till att var fjärde anställd slutade, bland annat på grund av långa pendlingsavstånd.

Sidas tidning Omvärlden har rapporterat om att det funnits delade meningar kring svårigheterna en flytt till Botkyrka skulle innebära. Sida hävdar att man vridit och vänt på varenda sten men inte har kunnat hitta en lämplig lokal. Medan Botkyrka kommun hävdat att man tagit fram alternativ och att det måste finnas andra anledningar än lokalfrågan till att myndigheten inte vill flytta till Botkyrka.

Tidningen har också kunnat avslöja att myndigheten redan under förra året diskuterade en flytt till SEBs gamla lokaler i Rissne, som ligger i Sundbybergs kommun. Detta trots att det då inte ingick i myndighetens direktiv att söka lokaler utanför Botkyrka.

Först inför sommaren i år gav regeringen klartecken till Sida att söka lokaler bland Stockholms samtliga förorter. Och i september meddelade myndigheten att man nu förhandlar om lokalerna i Rissne.

Enligt Lisbeth Nylund, ordförande för ST inom Sida, mottogs beskedet med lättnad hos de anställda.

– Självklart är det trist att flytta från centrala Stockholm och läget där. Många har oroat sig och tycker det är skönt att äntligen få ett besked. Jag tror också att man tycker att det här är ett bättre alternativ än Botkyrka. Framför allt eftersom det blir lite närmare för många, säger hon.

Lisbeth Nylund berättar att hon är nöjd med hur myndighetsledningen har hanterat frågan, och tycker att det är synd att så mycket tid fick läggas på Botkyrka.

– Det var tråkigt att det tog sådan tid innan man fick gehör för att det var svårt att hitta en lämplig lokal i Botkyrka. Vår överdirektör gjorde ett stort jobb med att undersöka saken och som tur var ändrades det politiska beslutet. Annars hade det här blivit jättedyrt.

Flytten från de nuvarande lokalerna på Östermalm i Stockholm ska vara gjord innan sommaren 2022. Omlokaliseringen innebär en lägre hyra för myndigheten, men lokalerna blir också mindre än tidigare.

– Förhoppningsvis får vi nu lokaler som är bättre anpassade efter verksamheten. Arbetsgivaren har gjort mätningar av beläggningen, som inte har varit så hög som man har trott, då blir det svårt att motivera större lokaler. Samtidigt är det naturligtvis viktigt att vi är med och kontrollerar att lokalerna verkligen lämpar sig för oss och att det inte blir jättetrångt, säger Lisbeth Nylund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sida

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA