Annons:

Bild: Gamma-Man/Mostphotos

Sida förbereder sig för flytt

SIDA2021-09-08

Förberedelserna för att flytta biståndsmyndigheten Sida från Stockholms innerstad till Sundbyberg pågår för fullt. ”Många hade hellre varit kvar i city”, konstaterar Ulrika Holmström, avdelningsordförande för ST inom Sida.

Sida har suttit i egna lokaler på Östermalm i centrala Stockholm, ett stenkast från TV-huset och Gärdet, i många år. Men lokalerna har varit dyra och i största laget, och Sida har varit en av de myndigheter som sedan ett decennium tillbaka stått inför ”hotet” att omlokaliseras till en Stockholmsförort, för att minska kostnader och för att öka den statliga närvaron i utsatta områden. 2018 beslutade regeringen att Sida skulle flytta till Botkyrka söder om Stockholm. Men för ett knappt år sedan kom ett nytt avgörande och myndigheten fick i stället teckna kontrakt på lokaler i Rissne i Sundbyberg, en av Stockholms grannkommuner i nordväst.

– På det stora hela ser det bra ut. Men det råder delade meningar om planerna på aktivitetsbaserade kontorslokaler, säger Ulrika Holmström.

Ulrika Holmströms bedömning är att ganska många föredrar Rissne framför Botkyrka på andra sidan staden. För de allra flesta skulle Botkyrka inneburit betydligt längre resor. Samtidigt finns det förstås många som helst skulle ha stannat kvar i city, konstaterar hon. Ulrika Holmström tror inte att risken att förlora kompetens för att medarbetare slutar i samband med flytten är så stor som man oroade sig för från början.

– Vi vet ju inte hur många som kan komma att sluta. Men vi ser det inte som en jättestor risk, säger hon.

Rebecka Orrenius Alffram är projektledare för myndighetens flytt. Enligt henne fortgår förberedelserna enligt plan:

”Vi jobbar nu med att anpassa lokalerna och inredningen efter vår verksamhet och våra arbetssätt. Vi tillträder de nya lokalerna 1 juni 2022 och kommer att börja arbete i Rissne under sommaren,” skriver hon i ett mejl till Publikt.

Också Rebecka Orrenius Alffram konstaterar att reaktionerna på flytten har varit blandade.

”En del av personalen får längre resväg och andra kortare. Vi i flyttprojektet bedömer dock att de flesta är ganska nöjda med beslutet att myndigheten flyttar till Rissne, mot bakgrund av regeringens beslut om omlokalisering från Stockholms stad”, skriver hon.

Enligt Ulrika Holmström har de anställda fått goda möjligheter att vara delaktiga i flyttplaneringen. Dels genom fackliga arbetsgrupper, men också genom referensgrupper där olika avdelningars medarbetare fått delta.

– Det senaste året har vi ju jobbat hemifrån i stor utsträckning, och många av oss skulle vilja fortsätta att göra det i högre grad än före pandemin. Arbetsgivaren säger sig vilja ha stor flexibilitet, så diskussionerna fortsätter, säger Ulrika Holmström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA