Regeringen har gett biståndsmyndigheten Sida i uppdrag att öka transparensen inom biståndet. Syftet är att det ska bli lättare att följa hur biståndsmedel används.
Regeringen har gett biståndsmyndigheten Sida i uppdrag att förbättra sin redovisning av biståndet. ”Man måste kunna lita på att resultaten som Sida redovisar är korrekta”, kommenterar bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa, M, uppdraget.
Riksrevisionen kritiserar regeringens information till riksdagen om biståndet. ”Det är inte effektivt att lägga stora resurser på uppföljning och utvärdering om inte resultaten används i utformningen av biståndet”, konstaterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.
Sida behöver bli bättre på att redovisa viktiga prioriteringar i sin verksamhet, anser Riksrevisionen efter en granskning. Enligt Riksrevisionen behöver regeringens styrning också bli tydligare och mer fokuserad.
Först var Sida på väg till Botkyrka. Men i sommar går i stället flyttlasset till Rissne i Sundbyberg. Enligt STs avdelningsordförande på myndigheten, Ulrika Holmström, finns två läger bland de anställda – en del är positiva till de nya lokalerna, medan andra oroar sig över förändrade arbetssätt.
Regeringens hantering av biståndet till multilaterala organisationer har stora brister när det gäller mål och uppföljning, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.
Förberedelserna för att flytta biståndsmyndigheten Sida från Stockholms innerstad till Sundbyberg pågår för fullt. ”Många hade hellre varit kvar i city”, konstaterar Ulrika Holmström, avdelningsordförande för ST inom Sida.
Sida har blivit bättre på att upptäcka korruption i de projekt myndigheten stöder, enligt myndighetens egna årliga korruptionsrapport. Under 2020 anmäldes 326 ärenden, jämfört med 261 ärenden 2019.
Riksrevisionen inleder en granskning av hur biståndsmyndigheten Sida använder biståndsanslagen. I fokus för granskningen står hur och varför Sida väljer samarbetspartners.
Biståndsmyndigheten Sidas uppföljning av sina kreditgarantier behöver bli bättre. Den slutsatsen drar Riksrevisionen efter en granskning som visar att garantierna på det stora hela fungerar bra.
Flytten till Botkyrka blir inte av. Nu förhandlar Sida i stället om att flytta till Rissne. ”Jag tror många tycker det är skönt att äntligen veta var man ska någonstans”, säger Lisbeth Nylund, ordförande för ST inom Sida.
Sida behöver inte flytta huvudkontoret till Botkyrka, utan kan börja leta lokaler i en annan förort. Det har regeringen beslutat efter en hemställan från Sida.
När en provanställd på Sida inte fick fortsätta gav arbetsgivaren mannen inget formellt skriftligt besked, enligt STs förbundsjurist Joakim Lindqvist. Nu stämmer ST staten i Arbetsdomstolen, AD, och kräver att uppsägningen ska ogiltigförklaras och att mannen ska få skadestånd.
De flesta av de myndigheter som föreslagits flytta verksamhet till Härnösand vill inte göra detta. Sida säger nej till att omlokalisera tjänster inom kommunikationsverksamheten, men erbjuder sig att i stället flytta tre andra tjänster till staden. Det framgår av remissvaren på utredningen om lokalisering av statlig verksamhet till Härnösand.