Las gäller även efter överklagande

ARBETSRÄTT2016-12-15

Även om en anställning överklagas och det leder till att ett anställningsbeslut upphävs har inte en statlig arbetsgivare rätt att avsluta ett ingånget anställningsförhållande. Det fastslår Arbetsdomstolen i en dom.

Arbetsdomstolen, AD, har meddelat en principiellt viktig dom om anställningsskydd på statens område. Bakgrunden var att Försäkringskassan hade tillsvidareanställt en handläggare. Denne sade upp sig på sitt tidigare jobb och började sin nya anställning. Men anställningen överklagades av en annan sökande, och Statens överklagandenämnd beslutade att undanröja anställningsbeslutet och erbjuda den aktuella anställningen till den som överklagat.

Försäkringskassan sade då upp den person som myndigheten ursprungligen anställt. Denne fick lämna anställningen på Försäkringskassan efter ett halvårs uppsägningstid, och har sedan dess inte arbetat vid myndigheten. Jusek anmälde staten för brott mot Lagen om anställningsskydd, Las, till AD, som nu alltså fastslår att Försäkringskassan gjorde fel som sade upp medarbetaren.

”Att Statens överklagandenämnd efter överklagande beslutar att undanröja en statlig myndighets anställningsbeslut innebär inte att ett redan ingånget anställningsavtal upphör eller att anställningsmyndigheten får avsluta den påbörjade anställningen utan att följa anställningsskyddslagen. Statens överklagandenämnds beslut utgör inte heller saklig grund för uppsägning av arbetstagaren”, skriver AD.

AD beslutar också att den uppsagda medarbetaren ska få 75 000 kronor i allmänt skadestånd.

I AD har Försäkringskassan företrätts av Arbetsgivarverket. I ett pressmeddelande konstaterar Arbetsgivarverket att domen är principiellt viktig. De förvaltningsrättsliga reglerna innebär att statliga anställningsbeslut kan överklagas och upphävas.

I en kommentar säger chefsjuristen Karl Pfeifer att utslaget innebär en stor osäkerhet för statsförvaltningens myndigheter i samband med anställningar. Karl Pfeifer menar att regeringen nu bör analysera konsekvenserna av de sinsemellan två motstridiga systemen som reglerar anställningar inom staten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA