Lång väntan på avtal hos polisen

LÖNER2007-10-02

Den sista september löpte myndighetsavtalet för treårsperioden 2004–2007 ut. Men hos polisen i Stockholms län har arbetsgivaren inte ens lämnat ett bud till ST för den tredje och sista löneökningen.

Länspolismästare Karin Götblad utsågs vid Kompetensgalan i våras till Årets chef. Enligt ST-sektionen lämnar ledningen dock mycket i övrigt att önska.

Det treåriga avtal som nyss gått ut skulle ge minst 7,3 procents löneökning på myndigheterna. Hos polisen i Stockholms län har ST-medlemmarna fått ut 6,8 procent sammanlagt efter två revisionstillfällen. Den tredje och sista revisionen skulle ske 1 oktober 2006, men ST-sektionen gick med på att skjuta fram den till 1 mars i år. Men det blev helt stopp.

Väntar ännu på svar

– Det kom inget bud från arbetsgivaren, så till slut lämnade vi själva in yrkanden före semestrarna, berättar Mika Eskelinen i sektionsstyrelsen. Vi har fortfarande inte fått svar.

– Jag har aldrig tidigare upplevt en sådan nonchalans, tillfogar sektionsordförande Karin Svenning. Och samtidigt som arbetsgivaren förhalar förhandlingar med oss har polisassistenterna i Polisförbundet fått löfte om 35,7 procent under sex år.

STs krav är satsningar på vissa grupper, kompensation för de tillägg Polisförbundets medlemmar har i sitt arbetstidsavtal samt att myndigheten gör en lönekartläggning. När det gäller arbetstidsavtalet har alla polismyndigheter utom Stockholm och Göteborg kompenserat de civilanställda för de tillägg Polisförbundets medlemmar fått.

Thomas Müller, chef för arbetsgivarsidans förhandlingsgrupp, säger att det inte är aktuellt att förhandla lokalt om arbetstidsavtalet, eftersom ett nytt nationellt avtal är på gång. Han utlovar dock en lönekartläggning som ska starta när revisionstillfälle tre är avslutat.

Stockholmspolisens senaste lönekartläggning är från 2004. Enligt Thomas Müller visade den att det inte fanns några osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män.

Felaktiga jämförelser

Men Märit Bergström på JämO anser att det inte går att utläsa av kartläggningen, eftersom den bara jämfört grupper av civilanställda med varandra och poliser med andra poliser. Kartläggningen uppfyller därför inte jämställdhetslagens krav på jämförelser av lika och likvärdigt arbete.

– Lagen är väldigt tydlig med att man måste jämföra över kollektivavtalsgränserna. Det är inget man kan välja bort., kommenterar hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA