»Landshövdingarna har unik roll«

LÄNSSTYRELSERNA2013-09-25

Landshövdingens unika, samlande roll är så pass viktig att regeringen behåller alla 21. Det förklarar civilminister Stefan Attefall som lovar mer pengar - men inte så mycket som utredaren tror behövs.

Regeringen har beslutat att alla 21 länsstyrelser blir kvar. Man skrotar därmed ett förslag från utredaren Mats Sjöstrand om en sammanslagning till 11 länsstyrelser.

Civilminister Stefan Attefalls argument är att 21 länsstyrelser behövs, för lokalkännedomens skull.

Varför är just 21 ett bra antal?

– Därför att det är det vi har nu. Vi vill behålla nuvarande läge och inte kraftigt banta antalet länsstyrelser. Vi vill se över finansieringen och stärka ekonomin.

Vilka är nackdelarna med att minska antalet?

– Mats Sjöstrand förordade en kraftig rationalisering. Det är det vi reagerar på genom att säga ”nej det kommer vi inte att göra inom överskådlig framtid”. Nu ger vi oss i första hand på finansieringsfrågorna. Vi vill ha kvar lokalkännedomen men även värna rättssäkerhet och effektivitet. Vi tror att vi kan upprätthålla den balansen med de 21 länsstyrelserna en tid till.

Vad menar du med ”en tid till”?

– Inom överskådlig framtid.

Mats Sjöstrand anser att länsstyrelserna länge varit underfinansierade. En oförändrad struktur kräver ytterligare 340 miljoner kronor årligen. Håller du med?

– Jag tror att han tar i för mycket där. Sedan han lämnade sin utredning har vi utvärderat verksamheten. Det visar sig att länsstyrelserna klarar sina verksamhetsmål ganska bra. De har goda siffror. Det finns inte den ko på isen som Mats Sjöstrand påtalar. Men kon kanske är på väg mot isen, om jag uttrycker mig så. Olika länsstyrelser har olika utmaningar. En del av de mindre har det tuffare med ekonomin och är mer sårbara.

Kan du ge några exempel på hur staten har nytta av länsstyrelsernas lokalkännedom?

– Ja, den koordinerande roll landshövdingen har är ett exempel. Landshövdingen kan vara den aktör som samlar statliga myndigheter, kommunala politiker och intresseorganisationer på ett sätt som ingen annan aktör i länet förmår göra. Residenset utgör en samlingspunkt. Och till det ska läggas myndighetsrollen. Därför finns det ett självändamål i att behålla en så vittförgrenad struktur som möjligt ute i landet, säger Stefan Attefall.

Regeringen kommer att arbeta vidare med några av förslagen i Mats Sjöstrands utredning, bland annat förslagen om förändrad finansiering och att vissa myndigheter bör ha en mer likartad geografisk indelning. Stefan Attefall säger att det inte blir någon remiss på utredningen i dess helhet.

– Vi tar bit för bit och där det behövs går vi ut med remisser, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA