Annons:

Finansiering ännu ett olöst problem

LÄNSSTYRELSEN2013-09-24

ST inom länsstyrelserna gläds åt regeringens beslut att skrota förslaget om sammanslagning av länsstyrelser. Men finansieringen fortsätter att vara ett problem.

Regeringen skrotar utredningsförslaget att reducera de 21 länsstyrelserna till 11. Anne-Jeanette Johansson, ordförande för ST vid länsstyrelserna, välkomnar dagens besked från civilminister Stefan Attefall.

– Det var skönt att få ett klart besked från regeringshåll. Vi har ju väntat på att det skulle komma någonting. Vi tycker att det är bra att det fortsätta vara 21 självständiga länsstyrelser, säger hon.

Anne-Jeanette Johansson instämmer i huvudargumentet, att länsstyrelsernas lokalkännedom behövs.

– Visserligen är flera länsstyrelser små, men de kan länet och regionen väldigt bra, säger hon.

Ett kvarstående problem är att länsstyrelserna länge varit underfinansierade, enligt utredaren Mats Sjöstrand. En oförändrad länsstyrelsestruktur kostar minst 340 miljoner kronor i utökade anslag. Annars kan inte verksamheten bibehålla kvaliteten, argumenterar Mats Sjöstrand i sin utredning.

Omvänt, vid en sammanslagning till 11 länsstyrelser, skulle staten ha sparat nästan 400 miljoner kronor, som borde ha använts till ambitionshöjningar inom länsstyrelserna, enligt utredningen.

Regeringen kommer att se över finansieringen, meddelar socialdepartementet i dag. I den aktuella budgetpropositionen har de allra minsta länsstyrelserna fått vissa anslagsförstärkningar.

Ett annat problem, som utredningen pekat på, är att en betydande andel av länsstyrelsernas medel kommer via andra myndigheter.

– Därmed är det väldigt svårt att planera arbetet längre än ett år. För våra medlemmar är det dåligt eftersom många av dem bara får visstidsanställningar. Det är ett stort dilemma, säger Anne-Jeanette Johansson.

Mats Sjöstrand föreslog att 770 miljoner kronor borde flyttas från sju andra myndigheter, i synnerhet Naturvårdsverket och Jordbruksverket. Regeringen arbetar även vidare med den frågan.

STs ordförande Britta Lejon tycker också att det är bra för medlemmarna på länsstyrelserna att de får besked. Hon betonar också att det är angeläget att se över anslagen till de här myndigheterna.

Samtidigt tror inte Britta Lejon att frågan är helt utagerad.

– Verkligheten kommer att knacka på dörren igen. Om Sverige ska vara effektivt är nuvarande indelning för splittrad och varje del blir för liten, säger Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA