»Ingen finess med 21 länsstyrelser«

LÄNSSTYRELSEN2013-09-24

Regeringen undviker en sammanslagning av länsstyrelser för att förslaget är impopulärt. Det anser Mats Svegfors, som tidigare utrett regionfrågan. Själv tror han på idén.

Regeringen har i dag, tisdag, offentliggjort beslutet att alla 21 länsstyrelser blir kvar. Man skrotar ett utredningsförslag om en sammanslagning till 11 länsstyrelser.

Civilminister Stefan Attefalls argument är att 21 länsstyrelser behövs, för lokalkännedomens skull.

Mats Svegfors, som tidigare utrett hur det offentliga Sveriges ansvarstagande ska vara fördelat mellan central, regional och lokal nivå i den så kallade ansvarskommittén, är inte imponerad.

– Att ha 21 länsstyrelser som har lokalkännedom men som på grund av sin litenhet inte kan göra någonting, det är det ingen större finess med. Då skulle man lika gärna kunna ha 290 länsstyrelser, säger han.

Han anser att regeringen avstår från en sammanslagning eftersom det politiska priset är för högt att betala. Avskaffandet av länsstyrelser och landshövdingar är impopulärt på många håll.

– I praktiken finns det bara ett argument emot att göra en reform. Det finns en ren politisk kostnad i att ändra en struktur som funnits väldigt länge.

Regeringen kommer att arbeta vidare med utredningens förslag om att vissa rikstäckande myndigheter bör ha en mer likartad geografisk indelning. Men inte heller i den frågan väntar sig Mats Svegfors några förändringar.

– Det skulle innebära att man återskapade en struktur som de här myndigheterna alldeles nyligen har övergivit. Det kommer man inte att göra.

Den nuvarande länsindelningen med nuvarande länsstyrelser blir därmed kvar för överskådlig framtid, gissar Mats Svegfors.

Under tiden försvagas statens regionala närvaro, hävdar han. Nio av de nuvarande landstingen kommer från 1 januari 2015 att ha status som regionkommuner. Det är motsägelsefullt, anser Mats Svegfors.

– Det innebär att man bekräftar en övergång av statligt ansvar till direktvalda kommunala organ och minskar ytterligare statens roll på regional nivå, säger Mats Svegfors.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA