Läkare ska inte bedöma arbetsfömåga
Läkare ska inte längre bedöma arbetsförmågan vid långa sjukskrivningar, när Försäkringskassan beställer så kallade fördjupade medicinska utredningar. Läkarförbundet tycker att förändringen är rimlig.
Sedan 1 januari är det enbart Försäkringskassans handläggare som bedömer arbetsförmågan vid längre och mer komplexa sjukskrivningar. Läkaren ska i sådana fall bara uttala sig om den sjukes aktivitetsbegränsningar och förmåga till aktivitet.
Reformen uppmärksammades av tidningen Kommunalarbetaren, och har väckt kritik i medierna. Men på Försäkringskassan säger försäkringsdirektör Svante Borg att syftet är att göra beslutsordningen tydligare för patienten. Det som tydliggörs är att det alltid är Försäkringskassan som slutligen avgör om en person har arbetsförmåga eller inte och om ersättning från försäkringen.
– Och vid längre sjukskrivningar, när den sjuke har en personlig handläggare, finns inte samma behov av en läkares uppskattning av arbetsförmågan, säger Svante Borg.
På de intyg som används vid kortare sjukskrivningar finns fortfarande ett utrymme för läkarens bedömning av arbetsförmågan.
Ove Andersson, andre vice ordförande i Läkarförbundet, säger att förbundet inte har några allvarliga invändningar mot den nya modellen. Enligt de nya sjukreglerna ska den sjuke bedömas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar, och sådana ställningstaganden är mycket svåra för läkaren att göra, framhåller han.
– Många läkare har gett uttryck för svårigheterna att ge ett vettigt intyg efter 180 dagar. Och när vi nu har ett försäkringssystem som är politiskt styrt känns det bättre att inte vi får bära ansvaret för det.
Däremot efterlyser han en enklare hantering av läkarintygen för kortare och okomplicerade sjukskrivningar. Och där måste doktorns ord väga tungt, understryker han.
– Det händer att läkaren sjukskriver i fyra veckor, och så får patienten tre månader senare beskedet att hon inte får sjukpenning. Det är ett tecken på att systemet inte fungerar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
När individen har andra problem skall andra sätt att lösa arbetsfrågan kunna lyftas, och det är sannolikt inget vare sig för sjukförsäkring eller arbetslöshetsförsäkring, som båda är specifika.
Vänligen