Lägre sjukpeng kan ge längre frånvaro

SJUKSKRIVNINGAR2015-09-17

Om sjukpenningen är extra låg i början av en sjukperiod blir sjukskrivna borta längre än nödvändigt från jobbet. Det visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

IFAU har följt upp vad som hände när staten i början av 1990-talet sänkte sjukersättningen under de tre första dagarna av en sjukperiod. Sjukpenningen sänktes från 90 till 65 procent av lönen under de tre första sjukdagarna. Från den fjärde dagen betalades 80 procent av lönen. Förändringen var en del av ett sparpaket år 1991.

Tidigare studier har visat att reformen i stort ledde till färre korta, men fler längre, sjukperioder. Nu har IFAU granskat den indirekta effekten av regeländringen, att det blev dyrare för den enskilde att återinsjukna efter att ha varit frisk några dagar. Studien visar att reformen förlängde de långa sjukperioderna. Sannolikheten att återgå till arbete minskade med 10 procent för dem som hade varit sjukskrivna mer än 90 dagar.

”Den lägre ersättningen vid återinsjuknande ledde antagligen till att man stannade hemma längre för att vara på den säkra sidan. Reglerna ledde därmed till en ”inlåsning” i sjukfrånvaron. Den effekten kan vara viktig att ta hänsyn till, då den motverkar den positiva effekten av färre sjukskrivningar”, säger en av rapportens författare, Martin Nilsson, i ett pressmeddelande.

Den karensdag som idag finns i sjukförsäkringen, då den sjuke inte får någon ersättning för den första sjukdagen, skulle enligt IFAU kunna skapa liknande inlåsningseffekter om den inte motverkades av återinsjuknanderegeln, att man slipper karensdag om man blir sjuk igen inom fem dagar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA