Lagförslag om Laval blir inte vilande

RIKSDAGEN2010-03-17

Oppositionen får blankt nej av Lagrådet, som har granskat om förslagen till nya arbetsrättsliga regler kan strida mot grundlagens fri- och rättigheter. Någon vilandeförklaring kan därmed inte bli aktuell.

När förslagen om ny arbetsrätt i spåren av Lavaldomen behandlades i riksdagen förra veckan tvingade oppositionen fram en ny prövning av lagen. Om en lag strider mot grundlagen kan en minoritet om minst en sjättedel av riksdagens ledamöter tvinga fram att den ska förklaras vilande i tolv månader.

I hopp om att en ny riksdagsmajoritet efter höstens val kommer att ha en annan inställning till ändringarna i arbetsrätten ville de tre oppositionspartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fördröja genomförandet. Man skickade därför tillbaka lagförslaget till konstitutionsutskottet, KU, för en prövning av vilandeförklaring.

Nu har KU fått yttrandet från Lagrådet. Lagrådet menar att frågan om fackens rätt till stridsåtgärder inte hör till de mänskliga fri- och rättigheter som skyddas av regeringsformens bestämmelser om vilandeförklaring.

Vilandeförklaring regleras i en särskild paragraf i regeringsformen. I den räknas ett antal fri- och rättigheter upp som ingår i det extra skydd en vilandeförklaring innebär. Rätten till stridsåtgärder har ett skydd i regeringsformen, men den finns inte med bland dem som räknas upp och därför kan vilandeförklaring inte bli aktuell i det här fallet, enligt Lagrådet.

– Vi använde alla de medel vi kan för att stoppa lagstiftningen, nu blev det inte så. När vi gick in i det här bedömde vi sannolikheten att lyckas till 50-50, säger Sven-Erik Österberg, S, till LO-tidningen.

Riksdagen kommer att behandla arbetsrätten på nytt nästa vecka, och de nya lagreglerna kan träda i kraft redan 1 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA