Kvinnor får oftare nej till begärt lönelyft

LÖNER2016-09-07

Teorin att kvinnor är för blyga för att begära löneökning, jämfört med manliga kollegor, tillbakavisas i en brittisk studie. Kvinnor begär lönelyft lika ofta, men får oftare nej av chefen.

Tre brittiska forskare har gjort en studie av 4 600 anställda i Australien. Utgångspunkten var att kvinnor tjänar mindre än män, men att anledningen inte är klarlagd. Tidigare studier har visat att kvinnor inte begär löneförhöjning i samma grad som män, därför att de är oroliga för hur det ska påverka de sociala relationerna på jobbet.

Eftersom det fanns begränsat med statistik för att granska den teorin vände sig forskarna mot Australien. Det är ett land där det registreras när anställda begär löneökning och vilket resultatet blir.

Forskarna studerade uppgifter från 4 600 ”utvecklingssamtal” under åren 2013-14. Heltidsanställda kvinnor jämfördes med heltidsanställda män, och deltidsanställa med deltidsanställda. När forskarna jämförde män och kvinnor med likartade förutsättningar fann de att män hade 25 procent större chans att få löneförhöjning när de bad om det än kvinnor. Trots att de lika ofta begärde högre lön.

Professor Andrew Oswald vid Universitet i Warwick säger till BBC att han är förvånad över resultaten:

”Att kvinnor inte begär löneförhöjning lika ofta som män är en utbredd teori, som är svår att göra en vetenskaplig granskning av. Men efter att ha sett de här resultaten tror jag vi tvingas acceptera att det finns ett inslag av ren kvinnodiskriminering.”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA