Kritik mot Uppsala universitet
Högskoleverket kritiserar Uppsala universitet för behandlingen av en skuggdoktorand på institutionen för biologi. Skuggdoktorander får inte förekomma på universitetet.
Den kvinnliga studenten rekryterades efter avslutad grundutbildning 2006 till ett sommarjobb på sektionen för molekylär geriatrik. Professorn sa att det stipendiefinansierade sommarjobbet skulle kunna leda till en doktorandanställning, om det slog väl ut. I augusti fick hon erbjudande om att stanna kvar och besked att hon skulle registreras som doktorand inom ett år.
Senare fick hon besked från professorn att hon skulle arbeta som ”predoktorand” i två år för att kvalificera sig som riktig doktorand. Lön fick hon i form av ”stipendium”. Pengarna betalades ut med tremånaders intervall och motsvarade först en lön om 10 000 kronor i månaden, senare höjdes den till 10 500 kronor och från och med juni 2007 skulle hon få 12 000 kronor. Själv vet hon inte varifrån pengarna kom. Den 13 juni 2007 avskedades hon sedan hon ifrågasatt att vara predoktorand och begärt att formellt bli registrerad som doktorand.
Enligt sin anmälan till Högskoleverket utförde hon ett regelrätt arbete. Arbetstiden var från nio till fem varje dag, och ibland även helger och kvällar. Utåt presenterades hon som doktorand. I arbetsuppgifterna ingick att handleda studenter i grundutbildningen. En stor del av arbetstiden ägnade hon åt eget forskningsarbete. Forskningen ledde till en patentansökan som hon tvingades skriva över på universitetet.
Uppsala universitet konstaterar att begreppet ”predoktorand” inte finns i regelverket. Att i intyg beskriva studenten som doktorand utan att hon hade någon anställning är olagligt. Professorn har gjort fel, och universitetets chefsjurist och vicerektorn har haft enskilda samtal med både professorn och institutionens prefekt.
Sättet på vilket kvinnan fick avsluta sitt arbete vid universitetet var enligt universitetets eget yttrande inte acceptabelt, men något avskedande kan det inte betraktas som eftersom hon inte hade någon anställning.
Högskoleverket kritiserar universitetet för att studenten inte fått den rättssäkerhet som regler om tillträde till och genomförande av utbildning på forskarnivå ska garantera, och kräver att universitetet ska redovisa vilka åtgärder man vidtar för att förhindra ett upprepande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.