Kritik mot Säpo för tsunamihantering
Justitiekanslern, JK, kritiserar Säkerhetspolisen, Säpo, för att ha hemlighållit e-post om mörkläggning av tsunamibanden, skriver Svenska Dagbladet.
Regeringens chefsjurist Bengt Nordqvist skickade vintern 2006 ett brev till en grupp andra chefer på Regeringskansliet och bad dem att inte avslöja att det fanns kopior av den e-posttrafik som pågick i samband med tsunamikatastrofen år 2004. ”Se till att kunskapen om banden hålls inom en så snäv krets som möjligt”, skrev han bland annat.
Det mejlet hittade Säpo i samband med sin utredning av vad som hade förekommit under regeringens hantering av katastrofen. Mejlet redovisades aldrig till Katastrofkommissionen. Först sedan Nils Funcke, chefredaktör för Riksdag & Departement, begärt fram mejltrafiken från Säpo, och överklagat Säpos avslag till kammarrätten, blev det offentligt att Säpo känt till mejlet från Bengt Nordqvist.
Justitiekanslern, JK, Göran Lambertz beslutade att utreda Säpos agerande och framför nu kritik i sitt beslut.
– Man fick intryck att Säpo tog ovidkommande hänsyn, andra hänsyn än omsorgen om rikets säkerhet. Man kunde nästan tro att det var för att skydda personer, säger Göran Lambertz till SvD.
Säpos hantering får inte ske ”på ett slentrianmässigt sätt, eller på ett sätt som kan ge intrycket att det tas ovidkommande hänsyn när uppgifter hålls hemliga. Säkerhetspolisen kan därför inte undgå kritik”, skriver JK i sitt beslut.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.