Kris vid Stockholms tingsrätt
”Arbetsförhållandena har blivit ohållbara”, skriver personalen vid Stockholms tingsrätts avdelning 13 i ett brev till ledningen.
”Att personalen på avdelning 13 håller på att duka under på grund av arbetsbördan är självfallet ett stort problem för tingsrätten och ytterst för Domstolsverket”, skriver personalen i en gemensam skrivelse till lagmannen Lena Berke och generaldirektören vid Domstolsverket Thomas Rolén.
De anställda konstaterar att lagmannen själv sagt att en brottmålsavdelning inte bör ha mer än 100 mål per rotel för att arbetsförhållandena ska bli rimliga. I mitten av november hade avdelning 13 totalt 1 300 mål, vilket motsvarar närmare 200 mål per rotel. En av konsekvenserna är att alla mål läggs åt sidan som inte har lagbundna krav på handläggningstid. Eftersom de mål som avser ungdomar och häktade tar upp alla resurser kommer de mål som läggs åt sidan inte att kunna hanteras inom överskådlig tid, enligt personalens skrivelse.
”För både åtalade och brottsoffer innebär den långa väntan på att målet ska avgöras också lång ovisshet och ofta psykiska påfrestningar.”
Flera sjukskrivningar
Enligt skrivelsen har flera både domare och domstolssekreterare blivit sjuka och andra slutat på grund av den stora arbetsbördan.
”Det beror naturligtvis på att mycket av den grova och organiserade brottsligheten i vårt land utförs i Stockholmsområdet. Arbetsförhållandena för de anställda på avdelningen har mot den bakgrunden och till följd av bristande resurser blivit ohållbara.”
Enligt den statistik över inkomna och avgjorda mål som redovisas i skrivelsen är situationen likartad på alla de fyra brottsmålsavdelningarna vid tingsrätten, och antalet ej avgjorda mål har ökat med 570 stycken under 2005. Av dem ligger 355 på avdelning 13.
På avdelningen är den genomsnittliga tiden i huvudförhandling tre timmar, medan övriga avdelningar har betydligt kortare förhandlingstider, vilket tyder på att målen är mindre komplicerade. Ett brottmål med fler parter, flera vittnen och behov av tolk tar mer tid i anspråk.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.