Kriminalvården har passerat 20 000 anställda

KRIMINALVÅRDEN2024-10-30

Antalet anställda inom Kriminalvården har nu passerat 20 000, enligt myndigheten. Det är en ökning på nära 40 procent på de senaste tre åren. Kriminalvården förutspår att ökningen kommer att fortsätta.

Kriminalvården i dag Sveriges tredje största myndighet, och kommer att fortsätta växa i hög takt kommande år. Flera platser i anstalter och häkten, allt fler frivårdsklienter och växande transportverksamhet kräver enligt myndigheten många nya medarbetare. Räknat i antal anställda har Kriminalvården gått från 14 300 år 2021 till drygt 20 000 i år. Det är en ökning med 40 procent på mindre än tre år.

Hittills i år har Kriminalvården enligt ett pressmeddelande hanterat närmare 150 000 jobbansökningar och gjort mer än 17 000 jobbintervjuer. Det har lett till att mer än 5 000 jobb blivit tillsatta.

”Vi är också glada att könsfördelningen mellan jobbsökande är ganska jämn och att en hel del sökande är lite äldre. 15 procent är över 50 år när de söker sig till oss”, konstaterar HR-chefen Lena Hadad i pressmeddelandet.

Hon betonar samtidigt att det är glädjande att personalomsättningen minskar. Enligt den formel som Kriminalvården använder var omsättningen under första halvåret 2023 9,2 procent. Första halvåret i år var siffran 7,2 procent.

”Vi har redan satt in och fortsätter sätta in åtgärder som vi tror ska hjälpa oss att i högre utsträckning behålla våra medarbetare. Höjd lön och att fler kan gå kriminalvårdsutbildningen tror vi är två viktiga insatser i det arbetet”, understryker Lena Hadad.

Av dem som söker jobb inom Kriminalvården är enligt pressmeddelandet 39 procent mellan 18 och 30 år gamla, 23 procent mellan 31 och 40 år, 17 procent mellan 41 och 50 år och 15 procent mellan 51 och 60 år. 47 procent av de nyanställda är män medan 53 procent är kvinnor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA