Kräver bättre styrning av högskolans ekonomi

HÖGSKOLAN2018-06-14

Riksdagen är enig om att hanteringen av uppkomna överskott vid landets lärosäten måste bli bättre. I ett beslut på onsdagen ställde sig alla partier bakom regeringens bedömning av Riksrevisionens granskning.

Riksdagen har behandlat en skrivelse från regeringen om Riksrevisionens granskningsrapport ”Varför sparar lärosätena? - En granskning av myndighetskapital vid universitet och högskolor”. Myndighetskapital är det överskott som till exempel uppstår när statliga lärosäten inte gör av med alla de forsknings- och utbildningsanslag man tilldelats från statens budget. Riksrevisionen har granskat lärosätenas myndighetskapital och om regeringens hantering av myndighetskapitalet har inneburit god hushållning av statliga medel.

Slutsatsen är att högskolornas uppbyggnad av kapital inte är effektivt ur ett statsfinansiellt perspektiv. Det saknas också en tydlig styrning från regeringens sida, enligt granskningen. Riksrevisionen menar att högskolorna behöver dokumentera mer och följa upp sina rutiner för hur de använder myndighetskapital.

Med anledning av granskningen har regeringen lämnat en skrivelse till riksdagen. Riksdagen delar regeringens och Riksrevisionens bedömning att styrningen och uppföljningen av myndighetskapitalet vid universitet och högskolor behöver bli tydligare. Riksdagen ställer sig också positiv till regeringens avsikt att mer regelbundet informera riksdagen om utvecklingen av myndighetskapitalet.

Riksdagen lade med beslutet skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA